vrijdag 7 oktober 2011

Geachte deelraad (tekst Lia Beetstra)


Wij staan hier, omdat wij graag de bibliotheek willen behouden voor onze buurt. Niet alleen de mensen die hier staan willen dat, maar ook de 465 mensen die hebben opgeschreven, waarom zij het belangrijk vinden dat de bibliotheek open blijft. Dit hebben we bebundeld in een boekje. Ik laat u hieruit iets horen.

Allereerst vinden de bewoners, is de bibliotheek, niet alléén een plek waar je boeken leent. Hij heeft een sociale buurtfunctie en verlevendigt je buurt. Wat heb je aan een buurt waar buurtvoorzieningen worden wegbezuinigt en er alleen winkels overblijven?. Daar kan je niet gezellig wonen, dat is kaalheid en verarming. Wij willen graag een levendige en gezellige buurt houden.

De buurtbewoners schreven over de bieb:
“het is een centrale spil in je buurt en bevordert de sociale cohesie”
“het is belangrijk voor de integratie in de buurt, je komt er allerlei mensen tegen”
“het maakt onze buurt tot een geheel; niet alleen huizen en winkels”

Verder is het van belang voor vele mensen dat de bieb niet te ver weg is; in de buurt; op loopafstand. Dat is vooral belangrijk voor ouderen en minder valide mensen.

Zij geven aan:
“ik ben 77 jaar en deze afstand gaat net goed”
“als oudere fiets je niet meer even naar de van hallstraat als je minder mobiel bent”
“ik ben invalide en kan niet naar een andere bieb”

Dus als u de bieb sluit, sluit u ook de ouderen en de invalide mensen uit, want voor hen is de Van Hallstraat echt te ver. Zeker in de winter als er sneeuw ligt.

Voor andere groepen gebruikers lijkt de afstand geen probleem. Maar ook voor gezinnen met kinderen is een bieb dicht in de buurt een belangrijk punt.

de buurtbewoners zeggen hierover:
“het is te ver om met mijn dochter van 2 naar een andere bieb te gaan”
“de centrale bieb is bijna onbereikbaar met kinderen”
“we kunnen nu even tussen de boodschappen door naar de bieb in combinatie met druk gezin en werk”
“we hebben niet genoeg tijd om tussen de bedrijven door naar een andere bibliotheek te gaan”

Dus ook al ben je een welgesteld en werkend gezin, die straks in de houthavens woont, dan stel je het toch zeer op prijs dat de bibliotheek in je eigen woonwijk zit, je niet naar de centrale hoeft en je kind zelfstandig naar de bieb kan blijven gaan.

En dan zijn er ook nog in deze buurt een groot aantal mensen en kinderen met een laag inkomen of sociaal-maatschappelijke achterstand en een groot aantal allochtone medemensen waarvoor taalontwikkeling onontbeerlijk is.

Ik kom zelf uit een arbeidersgezin en heb een Hbo-opleiding kunnen afronden, omdat ik bijlessen kreeg om mijn taalachterstand te verbeteren. Veel boeken lezen heeft me daar enorm bij geholpen. Mijn ouders hadden geen geld om boeken te kopen, maar in de bieb heb ik het plezier van lezen ontdekt.

Het kan ook anders lopen; door bezuinigingen: steeds groter aantal leerlingen in de klassen, het sluiten van buurtvoorzieningen, kinderen die geen kans krijgen om hun taalachterstand in te halen en daardoor niet mee kunnen komen in onze maatschappij en zich buitengesloten voelen. Dat mag toch niet gebeuren!!.

Ik haal aan wat de buurtbewoners zeggen:
“cultuur moet binnen handbereik zijn, het is culturele armoe als de bibliotheek sluit”
“onze cultuur is gebaseerd op lezen en schrijven’
“opgroeien met onbeperkt en toegankelijk lezen is een must voor de ontwikkeling van kind en mens”

Daarom vragen wij u om er alles aan te doen en om mogelijkheden te vinden om de bibliotheek in onze buurt voort te laten bestaan. Het is zoveel meer dan alleen een uitleenplek van boeken.

Leest u verder wat de bewoners te zeggen hebben over hun Spaarndammerbibliotheek. Het boekje wordt u aangeboden door 465 buurtbewoners, die vertellen waarom zij het belangrijk vinden dat de bieb openblijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten