woensdag 15 februari 2012

Reactie kadernotitie OBA West (Bewonersgroep BehoudBieb)

zienswijze kadernotitie OBA West

Bewonersreactie op Kadernotitie toekomst bibliotheek West
Voor creativiteit en tegen kapotbezuinigen



De Kadernotitie heeft een voorlopig karakter. Wat vast lijkt te staan is dat de Spaarndammerbuurt zich moet gaan concentreren op jongeren tot 14 jaar. Of er sprake zal zijn van andere functies daaromheen is nog onduidelijk.(p. 14) Duidelijk is dat het Stadsdeel en Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) af willen van de bibliotheek in de Spaarndammerstraat. Het verzorgingsgebied is stilzwijgend verkleind, vervolgens constateert men dat het niet goed meer loopt, men koerst af op een jeugd bibliotheek in Het Huis van de Buurt met mogelijk een leestafel en bezorgfunctie. Wat ons betreft een sterfhuisconstructie.

Een arme buurt zou op meer consideratie moeten kunnen rekenen van college bestaande uit een progressieve en sociaal-democratische partij. Wij zijn blij dat we wel steun krijgen uit de raad van PvdA1, SP en Groenen. Anders was het al afgelopen geweest. Een oude en succesvolle culturele voorziening dreigt uitgekleed en kaalgeplukt te worden in het kader van de bezuinigingen door de VVD, CDA en PVV coalitie in Den Haag. Het college maakt zich mede schuldig aan deze kaalslag. De bibliotheken zouden ontzien worden, is in Den haag gesteld.2 In West is daar, met dit plan, zeker geen sprake van.

Nergens wordt er meer op de bibliotheken bezuinigd dan in ons Stadsdeel.3 We zien en begrijpen de positie waarin OBA en Stadsdeelbestuur zich bevinden, maar zullen ons tegen het wegbezuinigen van onze bieb blijven verzetten. Niets symboliseert de verdeling van kennis zo goed als de bieb en dat symbool en die functie willen wij behouden.

In de Kadernotitie wordt uitgegaan van het scenario dat de heer Meijer, de door het Stadsdeel ingehuurde consultant, bepleitte. Maar het Stadsdeel bestuur wil bovenop dit scenario (dat een besparing van 700.000 euro oplevert) nog ruim veertig procent (300.000 euro) bezuinigen. Als de winterschilder met een dergelijke offerte zou komen zou niemand daar serieus naar kijken. Wij hebben geen keus: beter is er niet.

In deze reactie komen achtereenvolgens aan de orde:
  • Ouders en kinderen
  • Armoede beleid
  • Afstanden
  • Spaarndammerstraat
  • Gebouw en personeel
  • Bieb loopt wel!
  • Klein maar fijn!
Lees de rest van de tekst via de link Bewonersreactie op Kadernotitie toekomst bibliotheek West.  


----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten