vrijdag 2 maart 2012

Inspraak is lastig, over het weblog van Godfried Lambriex

De Wethouder heeft plannen. Een buurt is het er niet mee eens. Uit de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt gaan 35 brieven, waarvan er twee door meerdere mensen, bedrijven en organisaties zijn ondertekend (116 en 33) naar de wethouder. Helaas; voor niets. Er staat geen enkel nieuw standpunt in. Geen vraag, geen bewering, geen overweging. Helemaal niets. De brieven van de bewoners sloegen als een tang op een varken en brachten slechts oud nieuws.

Wat moeten wij blij zijn met zo'n wethouder die alles al weet. Arrogant? Nee hoe kom je er bij. Hij is Up to date en clever. Het is een man die zijn besluiten niet neemt over een nacht ijs, maar na uitgebreid beraad. Te prijzen valt ook dat hij zich niet te trots voelde om een breekijzer uit Rotterdam te halen om zijn plannen door te drukken toen het hem zelf niet lukte. Helaas gingen de plannen het breekijzer Meijer ook te ver. Hij realiseerde maar zeventig procent van de beoogde bezuinigingen. Nu moet in de komende maanden nog 300.000 euro gevonden worden om zo de besparingen - van een miljoen - op het bibliotheekwezen in ons Stadsdeel te halen.

Zou hij nu echt tientallen winkeliers die voor het openhouden van de bibliotheek zijn op die manier af willen schepen? Wist hij echt al dat West het niet beter doet dan grote delen van Nederland als het om de nabijheid van de bibliotheek gaat? Waarom slaat hij de motie van zijn eigen partij (zie p. 31) in de wind?

Het argument dat er evenveel bezoekers per openingsuur komen als in andere bibliotheken van West (alleen Bos & Lommer zit veel hoger) zou de wethouder op andere gedachten moeten brengen. Maar nee de wethouder vindt dat die mensen de bibliotheek in de Spaarndammerstraat niet goed gebruiken. Ze moeten meer boeken lezen. En anders hun heil elders zoeken. De vooroorlogse bevoogding van de sociaal-democratie, maar nu wel in het nadeel van de buurtbewoners. Het is te zot voor woorden.

De brieven van bewoners zijn hier te lezen (site Stadsdeel). Lees ze. Dan ziet u hoeveel argumenten er zijn aangedragen om de bieb wel open te houden. Het is jammer dat de bijdrage van de Bewonersgroep is verhaspeld en maar gedeeltelijk opgenomen in de bundel. Zo mist de informatie waaruit duidelijk blijkt dat onze bieb het qua kosten uitstekend doet (hier is de complete versie te lezen).

De sigaar die hij in zijn blog uitdeelt aan de Spaarndammerbuurt komt niet erg geloofwaardig over. Er moet nog drie ton bezuinigd worden op de vijf bibliotheken in Stadsdeel-West naast de bezuinigingen die nu al op stapel staan, maar: "we [kijken] welke voorzieningen voor volwassenen we kunnen behouden, zonder dat dit ten koste gaat van de besparingsopgave. Te denken valt bijvoorbeeld aan een afhaal- en reserveringspunt, maar dit wordt de komende maanden verder uitgewerkt." Eerst moesten we de plannen afwachten voordat we in verzet mochten komen: "Er is nog niets beslist." Nu de plannen er zijn worden we zoet gehouden met de restjes die - als het geen extra kosten met zich meebrengt - misschien richting Spaarndammerbieb gaan.

Hoeveel van de beoogde extra bezuinigingen mag er nog af bij de Spaarndammerbuurt? Of draaien voor de rest de bibliotheken op die tot nu toe ontzien zijn? Toch de kaasschaaf?

Wat ook wel eens zouden willen weten is hoeveel deze bezuiniging en het aftuigen van de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat nu eigenlijk op gaan leveren? Dat was een vraag in de brieven van bewoners, maar een antwoord hebben we niet gekregen. Waarom moet de goedkoopste bieb de zwaarste klappen krijgen? Geen eer aan te behalen? Daar denken de bewoners anders over.

Op 20 maart willen we dat duidelijk maken in het Stadsdeelkantoor op die dag worden de bibliotheekplannen van het Stadsdeel in de raad besproken. Op de fiets, met de gratis bus, wandelend door het park, u mag het zelf weten. Maar Kom! Wij blijven ons verzetten tegen de heilloze bezuinigingsplannen op 'onze' bibliotheek. Doe mee!



Weblog Godfried Lambriex: Toekomst Openbare Bibliotheek West II
1 maart 2012

De afgelopen maanden zijn we samen met de OBA bezig geweest om de besparing van €1 miljoen op de bibliotheken in te vullen, hier schreef ik vorige maand al over. De afgelopen weken heeft de notitie over de toekomst van de bibliotheken in de inspraak gelegen, en inmiddels is deze klaar voor behandeling in de raad.

Uitgangspunt voor de besparing was om zo min mogelijk te bezuinigen op goedkopende bibliotheken. Uit de cijfers van OBA blijkt dat de locaties op de Spaarndammerstraat en het Bos en Lommerplein de minste bezoekers en de minste uitleningen hebben.

Tijdens het opstellen van de nota heeft de Spaarndammerbuurt haar betrokkenheid bij de bibliotheek duidelijk laten merken en het belang van de bibliotheek voor kinderen benadrukt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een scenario waarin hun wensen in elk geval gedeeltelijk meenomen konden worden en waarin een jeugdbibliotheek behouden blijft voor de Spaarndammerbuurt.

Uit de inspraakprocedure zijn geen nieuwe standpunten naar voren gekomen die we niet al eerder gehoord hadden. Wel is duidelijk geworden dat veel buurtbewoners het heel jammer vinden dat de afdeling van volwassenen gaat verdwijnen, ondanks de ligging van de buurt tussen de ‘centrale' OBA en de vestiging in de Van Halstraat. Daarom kijken we welke voorzieningen voor volwassenen we kunnen behouden, zonder dat dit ten koste gaat van de besparingsopgave. Te denken valt bijvoorbeeld aan een afhaal- en reserveringspunt, maar dit wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Leuk wordt bezuinigen nooit, maar ik denk dat we een goed en evenwichtig verhaal hebben wat ervoor zorgt dat alle inwoners van West ook in de toekomst een bibliotheek in de buurt zullen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten