donderdag 1 maart 2012

Stadsdeelraad steek een stokje voor uitkleden bibliotheken Amsterdam-West

In de Echo van 29 februari 2012 staat een artikel onder de kop 'Bibliotheken gaan niet sluiten' (zie illustratie). “Er hoeven geen locaties dicht, maar er zullen twee locaties anders ingericht worden,” staat in de tekst. Dat scoort een tien voor verhullend taal gebruik.

Echo 29/02/2012. Klik voor een grotere versie.
Twee bibliotheken worden weliswaar niet gesloten, maar wel wordt het aanbod beperkt tot 0 tot 14-jarigen. Dit is een leeftijdsgroep die helemaal niet genoemd wordt in de notitie die ten grondslag ligt aan de plannen. Daarin staat wel de groepen 0-11 en 12-19 jaar, respectievelijk 31 en 23 procent zijn van de leden van de Spaarndammer Bibliotheek. Op grond van die cijfers kan je aannemen dat meer dan de helft van de leden zijn heil elders moet gaan zoeken. Dat is een flinke aderlating en meer dan een halve sluiting.

Bovendien is sprake van een mogelijke verplaatsing van de bibliotheek. Waarheen is onduidelijk, maar ze zal zeer waarschijnlijk niet langer in het centrum van de buurt gehuisvest worden. Dit aspect van de plannen wordt in de Echo niet eens genoemd, wel in de ambtelijke stukken.

Volgens ons stevent het Stadsdeelbestuur af op een sterfhuiscontructie. De reden geeft ze zelf in De Echo. “De wijkfilialen van de bibliotheken in West, [moeten] voornamelijk aanvullend zijn op dat van de centrale bibliotheek.” Onder dat motto wordt een fijnmazig aanbod in Amsterdam-West afgeschaft en gaat een buurtvoorziening teloor die symbool staat voor de eerlijke verdeling van kennis. Nota bene onder een college van GroenLinks en PvdA. Hopelijk steken de partijen in de Raad hier een stokje voor.

Wij zullen ons blijven verzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten