dinsdag 28 februari 2012

Bibliotheken verdienen beter

Weekblad De Echo, 22 februari 2012

WEST - In de Kadernotitie Bibliotheken West kondigt stadsdeel West bezuinigingen aan op de bibliotheken. Anbo-Amsterdam, de seniorenbond met een een achterban van 12.000 leden, maakt ernstig bezwaar tegen deze cultuurbezuinigingen. Vooral wanneer die, zoals het er nu uitziet, leiden tot inkrimping van de dienstverlening of zelfs sluiting van het OBA-filiaal aan de Spaarndammerstraat 490: de Spaandammerbieb.

'Juist in deze tijd, vindt de Anbo, mogen cultuur en educatie niet het kind van de rekening worden. 'De OBA vat haar taak breder op dan het uitlenen van boeken. Vanuit de invalshoek cultuur krijgen educatie en ontmoeting er mede gestalte. Voor kinderen, ouderen en minder mobiele buurtbewoners is de Spaarndammerbieb dan ook een onmisbare buurtvoorziening. Drempels worden er letterlijk en figuurlijk geslecht, wat de bibliotheek dubbel zo toegankelijk maakt.'

'In samenwerking met de OBA, die onze leesgroepen heeft helpen opzetten, begeleidt de Anbo-Amsterdam nu zo'n 60 literaire leesgroepen. Juist door hun combinatie van ontmoeting met cultuur voorzien deze succesvolle leesclubs in een grote behoefte. Onze ervaring is dat buurthuizen die taak niet kunnen overnemen.'

De Kadernota moet nog worden behandeld. Namens buurtbewoners, de literaire leesgroepen en alle andere belanghebbende roept Anbo-Amsterdam het stadsdeel met klem op de bibliotheken in West te ontzien.

'Hun belang voor de buurt, voor culturele en interculturele ontmoeting, kortom voor stadsdeel West, is te waardevol om weg te bezuinigen.'

maandag 27 februari 2012

Ingezonden brief Parool 27 februari 2012

Parool, 27 februari 2012

In het bericht over de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat (Parool 17 februari 2012) staat wat ons betreft een hinderlijke fout. Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), stelt dat 'onze' bibliotheek tachtig procent jeugdleden heeft. Het ontmantelen van onze bibliotheek tot een jeugdbibliotheek wordt met dit cijfer in de hand verdedigd.

Waar Van Velzen zijn cijfers vandaan haalt, weten wij niet. Uit de officiële Kadernotitie die het Stadsdeel-West maakte blijkt inderdaad dat het merendeel van de leden minder dan twintig jaar oud is. Het gaat daarbij echter niet om tachtig maar om 56 procent. Een hele kleine meerderheid dus. Maar daarmee is de bibliotheek in de Spaarnammerstraat geen uitzondering. Alle vijf bibliotheken in het Stadsdeel hebben meer jeugd- dan volwassenleden. Het hogere aandeel jeugdleden als argument gebruiken voor sluiting van een groot deel van onze bibliotheek slaat dan ook als een tang op een varken. Alleen de Staatsliedenbuurt heeft een lager percentage jeugdleden dan de onze, nl 52 procent. Bovendien werden er in 2011 in de Spaarndammerstraat vrijwel evenveel boeken voor volwassenen (19.760) als voor jeugd en jongeren (22.877) uitgeleend.

Overigens zijn we blij met de opmerking van Van Velzen dat we samen misschien nog invloed kunnen hebben op de bezuinigingen. Dat wil zeggen om het nog niet ingevulde deel ervan van tafel te krijgen. Met de huidige plannen heeft het Stadsdeel al jaarlijks 700.000 euro op de bibliotheken bezuinigd, maar er moet nog 300.000 euro vanaf. Samen sterk, dat vinden wij ook. Maar laat Van Velzen dan wel de 44 procent volwassenleden van de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat serieus nemen en ze niet met een cijfer uit het ongerijmde wegpoetsen. Als hij echt andere cijfers heeft dan Stadsdeel-West dan horen wij dat graag, maar dan is het hele plan voor de bezuinigingen op los zand gebouwd.

Lia Beetstra, Nel Breedveld en Martin Broek
namens Bewonersgroep Behoud Spaarndammer Bibliotheek
behoudbieb.blogspot.com

zondag 26 februari 2012

Toekomst bibliotheekwerk West

Stadsdeel West staat voor een forse bezuinigingsopdracht. Dit heeft ook gevolgen voor de bibliotheken in West. Het dagelijks bestuur heeft nu de ‘kadernotitie toekomst bibliotheekwerk West' na de inspraakronde vastgesteld. (Tekst stadsdeel)

Bijlagen
[~]Notitie toekomst bibliotheken West (358 kB)
[~]Nota van Beantwoording (146 kB) Hierin alle antwoorden op een rij.
[~]Nota van Beantwoording bijlage (229 kB) Hierin alle kritiek op een rij.


"Ik vraag me af waarom jullie een soort inspraak houden voor de bieb en de bewoners zienswijzen laten schrijven, en vervolgens strikt vasthouden aan wat al "besloten" is en als een papegaai dezelfde antwoorden geven op de zienswijzen.

Dit is weer een schijnvertoning van inspraak en geeft verlies aan vertrouwen voor de burgers. Schandalige vertoning van het stadsdeel west."
Reactie Lia Beetstra op beantwoording bezwaren (zie bijlagen hierboven).
Lees en oordeel zelf.



Bijlagen
[~]Notitie toekomst bibliotheken West (358 kB)
[~]Nota van Beantwoording (146 kB) Hierin alle antwoorden op een rij.
[~]Nota van Beantwoording bijlage (229 kB) Hierin alle kritiek op een rij.

zondag 19 februari 2012

Roep om hakken in bibliotheken Amsterdam-West te stoppen



tekst AT5
West wil een miljoen euro minder subsidie verstrekken aan de bibliotheken, maar een door het stadsdeel zelf aangestelde adviseur zegt dat de voorgestelde besparing drie ton goedkoper uitvalt.

In de begroting van stadsdeel West is opgenomen dat de bibliotheken op het Bos en Lommerplein en in de Spaarndammerbuurt kleiner moeten worden. Dat zou een besparing opleveren van 700.000 euro. Maar het stadsdeel houdt vast aan een bezuiniging van een miljoen. Volgens de OBA kan dat niet zonder dat er vestigingen moeten sluiten, en dat zou een ramp zijn.
Bron: http://www.at5.nl/artikelen/76456/ruzie-stadsdeel-west-en-oba

zaterdag 18 februari 2012

Actie behoud bibliotheek

Actie behoud bibliotheek
Parool 17/02/2012

Van een verslaggever

AMSTERDAM - Buurtbewoners voeren actie om de volwassenen afdeling van de bibliotheek
Spaarndammerbuurt te behouden. Die moet zich vanwege bezuinigingen mogelijk exclusief gaan richten op kinderen.

Het zou een groot gemis zijn voor de buurt, net nu die wordt opgeknapt zegt Lia Beetstra (50), één van de initiatiefnemers van de actie 'Red de bibliotheek Spaarndammerbuurt'. Ze is een blog begonnen en roept op om protestmails aan het stadsdeel te sturen. “Minima en mensen die de taal slecht spreken zijn afhankelijk van deze voorziening.”

Met ingang van 2014 wil het stadsdeel West een miljoen schrappen van de drie miljoen euro per jaar waarmee het de vijf openbare bibliotheken in zijn gebied steunt. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wil die inkomstenderving deels opvangen door de filialen Spaarndammerbuurt en Bos en Lommer zich exclusief te laten richten op kinderen tot veertien jaar.

De maatregel betekent dat alle boeken voor volwassenen verdwijnen. WeI blijven er waarschijnlijk een kleine leeshoek met kranten en pc's. “Wij vinden dat een sterfhuis constructie,” zegt Leenstra. De OBA denkt dat de volwassen bezoekers naar de Centrale Bibliotheek kunnen, de hoofdvestiging op de Oosterdokskade, 2,4 kilometer verderop. Volgens Leenstra is dat voor sommige ouderen te ver. Bovendien is de weg daarheen een drukke route dwars door het centrum. “En als je met de bus gaat moet je vanaf het Centraal Station nog een heel stuk lopen.”

“We vinden het niet leuk, maar we moet die bezuinigingen ergens vandaan halen,” zegt directeur Hans van Velzen van de OBA. “Tachtig procent van de bezoekers zijn kinderen, die zijn minder mobiel.” Om ouderen tegemoet te komen, wil de OBA uitleenpunten instellen in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen. Daar kunnen boeken worden besteld. Maar dan moet je van tevoren weten welk boek je wilt hebben. “Het leuke van een bibliotheek is dat je er kunt struinen,” aldus  Beetstra.

Het filiaal in de Spaarndammerstraat heeft van de vijf het minste aantal leden en er worden de minste boeken uitgeleend. Maar de jaarlijkse kosten zijn wel het laagst doordat het pand eigendom is van de OBA. 

In 2008 is dat pand nog voor enkele tonnen verbouwd. Zonde van het geld vinden de buurtactivisten. “Het filiaal ziet er prachtig uit,” zegt Van Velzen. Hij hoopt dat andere organisaties zich gaan vestigen in de vrijgekomen ruimte. Zo niet dan moet ook aan verhuizen worden gedacht.

Van Velzen zegt blij te zijn met de actie van de buurtbewoners. “Het is goed dat de mensen zich laten horen.” Hij hoopt dat de deelraad onder druk van de acties de bezuinigingen terugbrengt naar zeven ton. In juni valt de beslissing.  

Bewoners tegen korten bibliotheken

Voorpagina Weekblad de Echo, 15 februari 2012

WESTERPARK - Bewonersgroep Behoud Spaarndammer bibliotheek heeft een reactie geschreven op de 'kadernotitie toekomst bibliotheken West,' van stadsdeel West: 'Voor creativiteit en tegen kapotbezuinigen
In de reactie keren de bewoners zich tegen het bibliothekenbeleid vanstadsdeel West.
'West is het stadsdeel dat het meest bezuinigt op deze voorziening sschrijft de bewonersgroep.
'Wat ons betreft is hier geen sprake van beleid gericht op de toekomst maar van afbraak.'
De kadernotie: kadernotitie OBA West De bewonersreactie 'Voor creativiteit en tegen kapotbezuinigen'is te lezen op behoudbieb.blogspot.com.

woensdag 15 februari 2012

Zienswijze kadernotitie (winkeliers)

zienswijze kadernotitie OBA West


Aan:
het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel West
Betreft: inspraakreactie kadernotitie OBA West



Amsterdam, februari 2012

Wij, winkeliers van de Spaarndammerstraat, tekenen grote bezwaren aan tegen het in behandeling zijnde besluit, verwoord in de kadernotitie Toekomst bibliotheekwerk West, om de Spaarndammerbibliotheek voor een groot deel te ontmantelen en om te zetten in een mogelijkerwijs elders onder te brengen jeugdpunt. De aanwezigheid van de bibliotheek levert een extra bijdrage aan de aantrekkelijkheid van onze winkelstraat. Wij willen dat de bibliotheek op de huidige locatie blijft en dat zij de brede functionaliteit behoudt, welke zij zich ten doel stelt in haar speerpuntenprogramma. De kaalslag van voorzieningen uit onze buurt levert ons grote financiele schade op en wij voelen ons door de politiek beetgenomen en in de steek gelaten. Belofte maakt schuld en die schuld wordt ondertussen heel erg groot!

Wij willen er namelijk met nadruk op wijzen dat de Spaarndammerstraat naast een kwalitatieve verbetering van openbare ruimte en huizenbouw ook een centrale winkel- en faciliteitenfunctie zou krijgen in verband met de ontwikkeling van de Houthavens. Men is daarom een aantal jaar geleden in deze straat veel geld gaan investeren. Ook wij als winkeliers hebben zich op deze plannen gebaseerd en wij hebben ons daarom hier gevestigd en investeringen gedaan. U heeft ons hoop gegeven!

Door naast de andere faciliteiten ook de bibliotheek uit het hart van en daarmee de loop uit de buurt te halen, worden wij als winkeliers zwaar gedupeerd. Het is hard steggelen voor winkeliers in de Spaarndammerbuurt en met grote moeite houden wij onze winkels overeind. Het natuurlijke loopje van de bibliotheek naar de winkel omgekeerd zou er niet meer zijn en wij zijn bang dat er steeds minder redenen zijn, waarom mensen in deze buurt zouden gaan winkelen. Hieraan wordt in de bovenstaande 'dure' korte termijnvisie voorbijgegaan en dat nog wel in een tijd van bezuinigingen die juist noodzakelijk zijn vanwege dubieuze praktijken van banken en overheden.

Geacht stadsdeel, wij willen dat de politiek zich aan haar indertijd gemaakte beloftes houdt. Wij rekenden op een betere, mooiere, welvarender buurt met een infrastructuur voor meer kansen en niet op een vernietiging van wat er is. De huidige verschraling van de buurthuisaktiviteiten, het wegvallen van het wijksteunpunt en bewonersondersteuning, de bouw van een tunnel met ongezuiverde tunnelmonden, het aangekondigde vertrek van het postagentschap en nu ook de ondergang van de onlangs met veel belastinggeld gemoderniseerde bibliotheek, ervaren wij als maatregelen die de kwaliteit van de buurt, het welzijn van veel bewoners, en onze broodwinning als winkeliers de genadeslag toebrengen.

Bezint, eer gij begint; maak het ons niet moeilijker dan het al is!

Winkeliers van de Spaarndammerstraat


----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Reactie kadernotitie OBA West (Bewonersgroep BehoudBieb)

zienswijze kadernotitie OBA West

Bewonersreactie op Kadernotitie toekomst bibliotheek West
Voor creativiteit en tegen kapotbezuinigen



De Kadernotitie heeft een voorlopig karakter. Wat vast lijkt te staan is dat de Spaarndammerbuurt zich moet gaan concentreren op jongeren tot 14 jaar. Of er sprake zal zijn van andere functies daaromheen is nog onduidelijk.(p. 14) Duidelijk is dat het Stadsdeel en Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) af willen van de bibliotheek in de Spaarndammerstraat. Het verzorgingsgebied is stilzwijgend verkleind, vervolgens constateert men dat het niet goed meer loopt, men koerst af op een jeugd bibliotheek in Het Huis van de Buurt met mogelijk een leestafel en bezorgfunctie. Wat ons betreft een sterfhuisconstructie.

Een arme buurt zou op meer consideratie moeten kunnen rekenen van college bestaande uit een progressieve en sociaal-democratische partij. Wij zijn blij dat we wel steun krijgen uit de raad van PvdA1, SP en Groenen. Anders was het al afgelopen geweest. Een oude en succesvolle culturele voorziening dreigt uitgekleed en kaalgeplukt te worden in het kader van de bezuinigingen door de VVD, CDA en PVV coalitie in Den Haag. Het college maakt zich mede schuldig aan deze kaalslag. De bibliotheken zouden ontzien worden, is in Den haag gesteld.2 In West is daar, met dit plan, zeker geen sprake van.

Nergens wordt er meer op de bibliotheken bezuinigd dan in ons Stadsdeel.3 We zien en begrijpen de positie waarin OBA en Stadsdeelbestuur zich bevinden, maar zullen ons tegen het wegbezuinigen van onze bieb blijven verzetten. Niets symboliseert de verdeling van kennis zo goed als de bieb en dat symbool en die functie willen wij behouden.

In de Kadernotitie wordt uitgegaan van het scenario dat de heer Meijer, de door het Stadsdeel ingehuurde consultant, bepleitte. Maar het Stadsdeel bestuur wil bovenop dit scenario (dat een besparing van 700.000 euro oplevert) nog ruim veertig procent (300.000 euro) bezuinigen. Als de winterschilder met een dergelijke offerte zou komen zou niemand daar serieus naar kijken. Wij hebben geen keus: beter is er niet.

In deze reactie komen achtereenvolgens aan de orde:
  • Ouders en kinderen
  • Armoede beleid
  • Afstanden
  • Spaarndammerstraat
  • Gebouw en personeel
  • Bieb loopt wel!
  • Klein maar fijn!
Lees de rest van de tekst via de link Bewonersreactie op Kadernotitie toekomst bibliotheek West.  


----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Martie Woudhuizen, ANBO)

zienswijze kadernotitie OBA West


Gewest Amsterdam
Plantage Middenlaan 14
1018 DD Amsterdam



Stadsdeel West
Postbus 57239
1040 BC Amsterdam
J. van der Pijl

Zienswijze


Betreft : Kadernota bibliotheken West, Amsterdam, 14 februari 2012

Geachte mevrouw, heer,

ANBO- Amsterdam, de seniorenbond met in de stad een achterban van 12.500 leden maakt ernstig bezwaar tegen de bezuinigingen op cultuur in het stadsdeel, vooral als die leiden tot de sluiting en/of inkrimping van de dienstverlening van het OBA filiaal in de Spaarndammerbuurt.

Wij ondersteunen en ondertekenden dan ook van harte de acties en de argumenten van de bewonersgroep ‘Behoud Spaarndammer bibliotheek’. Bewonersparticipatie in zijn zuiverste vorm, geworteld in de buurt; een overheid mag in zijn handen knijpen met zulke burgers.

Wij realiseren ons dat er bezuinigd moet worden. Wij vinden het echter onjuist dat cultuur i.c. de OBA daarvan een onevenredig deel moet opbrengen. Juist in deze tijd moet cultuur en educatie ontzien worden.

Eerder betoogden wij dat de OBA haar taak veel breder opvat en uitvoert dan het uitlenen van boeken. Vanuit de invalshoek cultuur krijgt educatie en ontmoeting gestalte. Voor kinderen, ouderen en voor wie minder mobiel is, is het van eminent belang dat dat in de buurt kan geschieden. Drempels moeten letterlijk en figuurlijk geslecht worden. Wat de letterlijke drempel betreft: de Spaarndammerbuurt heeft een zeer toegankelijke bieb.

De ANBO heeft in de stad inmiddels 60 leesgroepen. Een succesvol concept opgezet met de OBA. Juist door de combinatie ontmoeting – cultuur voorzien de leesclubs in een sterke behoefte.

‘Buurthuizen e.d. zouden een deel (‘de locatie?’) van die functie kunnen overnemen’, werd ons ooit door één van de leden van de Stadsdeelraad gevraagd. Onze ervaringen tot nu daarmee zijn om meerdere redenen niet goed. Voor de ontmoetings- en sociale functie wijkt ANBO-West langzaam uit naar de reguliere horeca. Voor leesgroepen is dat een minder geschikte locatie. Voor ondersteuning kunnen we nog niet zonder de bieb.

In de hoop dat we u hiermede voldoende geïnformeerd hebben,

Met vriendelijke groet,

Martie Woudhuizen
Voorzitter ANBO-West
ANBO gaat Literair
ANBO-Binnenstad/Westerpark


----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

dinsdag 14 februari 2012

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Marianne van Steekelenburg)

zienswijze kadernotitie OBA West



Geacht Stadsdeel,

Naar aanleiding van de kadernotitie bibliotheken-West maak ik bezwaar tegen het sluiten van de bibliotheek Spaarndammerbuurt. In dit voorstel blijft in ieder geval de jeugdbibliotheek behouden, hoewel ik het van cruciaal belang vind dat deze op de huidige locatie blijft. en niet zoals wordt voorgesteld wellicht moet verhuizen naar een minder centrale en een minder toegankelijke plek.

Het verdwijnen van de volwassenenbibliotheek ervaar ik echter als een vernietigend verlies voor de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt. Ook voor ouders met kinderen, vaak met allochtone achtergrond, die nu even langs wippen met hun kroost en die naar mijn ervaring niet de buurt uitgaan maar wel potentiële lezers kunnen worden,  is de bibliotheek van groot belang, evenals voor ouderen en mensen met beperkingen en voor alle buurtbewoners die lid zijn, plus de elders ingeschrevenen leden die in onze buurt wonen, maar die niet meegeteld zijn in uw onderzoek. Onze bibliotheek ligt prachtig centraal en is alleen al daarom zo bepalend voor onze buurt. Veel mensen ervaren het als het hart van de buurt en voor hen heeft de bibliotheek ook een symbolische functie, die bijdraagt aan de sociale cohesie. Dat nu juist voor onze buurt met een groot aantal minimahuishoudens, waarvoor eerder door de politiek het plan is gevat om de kwaliteit van de buurt te verbeteren (door middel van betere woningen, een gevarieerde samenstelling van winkels en meer voorzieningen), dit uitzicht op een betere toekomst door diezelfde politiek wordt verbroken, verbijstert ons.

Lees de brief van Marianne van Steekelenburg verder via de link bezwaarschrift sluiting bibliotheek

----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

maandag 13 februari 2012

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Lia Beetstra)

Inspraakreactie kadernotitie OBA West
Amsterdam 7 februari 2012




Geachte Stadsdeel,

Ik ben invalide en voor mij kost het veel moeite om naar de van Hall te gaan. Als de Spaarndammerbieb zou sluiten zou ik nog maar sporadisch naar de bieb kunnen gaan. Sinds ik fysiek beperkt ben en veel moet liggen, zijn boeken nog belangrijker geworden dan ze al waren. In de winter is het voor mij helemaal onmogelijk om naar de Van hall te gaan. Dat geld natuurlijk ook voor andere mindervalide. Ook al is het niet zo’n grote groep, het is niet leuk om uitgesloten te worden.

Ik heb in mijn jeugd veel gehad aan het voorlezen en lezen van boeken om mijn taal­achterstand te verbeteren. Ik kwam uit een arbeidersgezin. Lezen is nog steeds van belang voor kinderen en volwassenen, die een taalachterstand hebben. Daar kan internet niet voor vervanging zorgen. De Spaarndammerbuurt heeft een grote groep inwoners met een taal­achterstand, denk aan allochtone medemens en mensen met sociaal-emotionele achterstand. Voor hun is de bieb juist van belang.
Behalve voor invalide, is het voor ouderen van belang dat de bieb blijft i.v.m. hun geringere mobiliteit. In de woonvisie: Huizen in West 2012 -2016 staat:

Binnen West valt de Spaarndammer/Zeeheldenbuurt (41%) op door het relatief grote aandeel 50 plussers”. (1)

Dit is een vrij grote groep (die alleen maar ouder worden) en juist daarom is het van belang dat er juist voor die groep voorzieningen blijven.
De afstand naar de Van Hallstraat is lastig te bereiken met het openbaar vervoer met twee keer overstappen. De Centrale bieb is met het openbaar vervoer onbereikbaar. De loopafstand vanaf het Centraal Station is voor ouderen niet te doen.

Een bestelpunt en terugbrengpunt voor ouderen, zoals genoemd in de kadernotitie bibliotheken West, lijkt mij niet afdoende functioneren. Het stimulerende van de bieb is nu juist dat je uit een groot aantal boeken kan kiezen en niet afhankelijk bent van één titel die je toevallig moet achterhalen om deze te kunnen bestellen. Veel informatie geeft de ouderen de gelegenheid om op de hoogte en gestimuleerd te blijven. Bovendien is de bieb voor vele ouderen een gezellige ontmoetingsplek, waar ze hun krantje en tijdschrift kunnen lezen.

De Houthavens:
In de houthavens worden 2250 nieuwe woningen bijgebouwd. De gezinnen die daar komen wonen, willen ook in combinatie met werk en druk gezin graag gebruik maken van voor­zieningen die in de buurt zijn en dus ook van de bibliotheek. Co Stor projectleider van de houthavens zegt hierover:

“Het kenmerkende van het project is volgens Co Stor het realiseren van een ongedeelde buurt. Vanaf het begin is het de bedoeling geweest om de nieuwe wijk Houthaven, een gebied van buitendijks wonen, onderdeel te laten uitmaken van de Spaardammerbuurt op zowel sociaal, fysiek als economisch gebied. Bewoners van de Houthaven maken gebruik van de voorzieningen in de bestaande buurt, en andersom Zo krijgen twee basisscholen en het 4e Gymnasium straks een plek in de Houthaven. Ook creatieve bedrijven en horeca zullen in de Houthaven te vinden zijn. Andersom kunnen bewoners van de Houthaven in de bestaande buurt terecht voor winkels en andere voorzieningen.” (2)  

Niet alleen de dure tunnel kan de rol vervullen van “ongedeelde buurt”. De bieb heeft juist deze functie. “De bieb is een centrale spil in de buurt en bevordert de sociale cohesie”. “de bieb is belangrijk voor de integratie in de buurt, je komt er allerlei mensen tegen”. De bieb maakt van de buurt een geheel, niet alleen huizen en winkels”. Dit zijn enkele uitspraken van gebruikers van de bibliotheek. *3). Juist om deze functie is het belangrijk om de bieb open te houden, zoals ook de bedoeling is van het houthavenproject.

De Spaarndammerstraat is de spil van de buurt. Sinds AH verplaatst is naar de kop van de Spaarndammerdijk is uit de Spaarndammerstraat een stuk minder levendig geworden. Ook hebben de overige kleinere winkeliers 10% minder omzet (gesprek met de Winkeliers­vereniging) gekregen. De recente sluiting van de sigarenwinkel met postagentschap zal de levendigheid nog meer doen afnemen. Als je dan ook de bieb zou sluiten hou je een zeer ongezellige en doodse straat over. Dat is de enige hoofd/winkelstraat van de Spaarndammerbuurt niet waardig!

Verder wil ik u nog zeggen: het is culturele armoe als de bieb sluit. Onze beschaving is nog steeds gebaseerd op lezen en schrijven en is belangrijk dat het voor iedereen beschikbaar kan blijven. ls de bieb eenmaal verdwijnt, komt hij voorlopig niet meer terug.

Gezien bovenstaande punten hoop ik dat u de bieb wilt behouden voor onze buurt

Met vriendelijke groet,

Lia Beetstra (op persoonlijke titel)


1) In de woonvisie: Huizen in West 2012 -2016 blz 30
2) gemeente amsterdam dienst wonen, zorg en samenleving. Niewsbrief lente 2011, projectburo houthavens
3) onderzoeksresultaat onder biebgebruikers naar de soorten en argumenten op de vraag: waarom vind u het belangrijk dat de bieb open blijft 23 september 2011

----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Nicolette Besemer)


Inspraakreactie kadernotitie OBA West

Amsterdam 12 februari 2012


Geacht Stadsdeel West

De Gehandicapten Adviesraad Westerpark (GAW) maakt ernstig bezwaar tegen het grotendeels sluiten van de bibliotheek in de Spaarndammerbuurt. Wij voelen ons daarbij ook gesteund door onze collega's van Onbeperkt West.
Voor veel van onze leden in de Spaarndammer en de Zeeheldenbuurt is de bibliotheek een vertrouwde omgeving om even te gaan zitten en even een krant te lezen en een praatje te maken.
Sommige van onze leden halen ook elke week wel nieuwe boeken. Voor hen is de bibliotheek in de Staatsliedenbuurt echt te ver en er is ook geen goed Openbaar Vervoer naar toe.

In de Woonvisie 2012- 2016 van het stadsdeel West is te lezen dat 41 procent van de bewoners van de Spaarndammerbuurt ouder is dan 50 jaar, het lijkt dan ook niet logisch om juist in deze wijk het bibliotheekaanbod te reduceren tot een uitleenpunt voor de jeugd.

Twee jaar geleden heeft de bibliotheek in de Spaarndammerbuurt het internationale ITS keurmerk gehaald. Dat betekent dat de bibliotheek aan vrijwel alle toegankelijkheidseisen voldoet. Het is toch doodzonde om juist zo 'n goed toegankelijk gebouw te sluiten of sterk te verkleinen, temeer daar het stadsdeel in de Spaarndammerbuurt en de toekomstige Houthaven een woonservicewijk heeft gepland en de Spaarndammerstraat voor die hele woonservicewijk de enige winkelstraat wordt waar alle toekomstige bewoners dus ook graag van een bibliotheek gebruik zouden willen maken.

Wij begrijpen dat het stadsdeel moet bezuinigen, maar wij hebben het gevoel dat het stadsdeel nu een belangrijke voorziening gaat weg bezuinigen waar de gemeente Amsterdam en het stadsdeel als het dan nog bestaat over een aantal jaren heel veel spijt van zullen krijgen.

Met vriendelijke groet,

Nicolette Besemer
voorzitter GAW

---- 

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

zaterdag 11 februari 2012

voorbeelden bezwaarschriften kadernotie OBA West

Hier onder staan twee verschillende voorbeelden van een bezwaarschrift tegen de Kadernotitie toekomst bibliotheken West.

Kopieer de tekst vanaf ‘zienswijze’ en plak hem in je emailbericht. Verander hem in je eigen tekst als je wilt, maar hou je aan het protocol, beginnend bij ‘zienswijze tot en met Geacht Stadsdeel’. Eindig vervolgens met je naam voluit, adres en woonplaats.

Stuur de mail aan:......of aan...en.....en....en...... Maak je keuze hieronder:

j.van.der.pijl@west.amsterdam, (beleidsambtenaar bibliotheken)
G.Lambriex@west.amsterdam.nl, (wethouder bibliotheken)
e.de.groot.raad@west.amsterdam.nl, (fractievoorzitter PvdA)
smeeder@groenlinks.nl, (fractievoorzitter GroenLinks)

Als je dit document in zijn geheel kopieert en plakt in je bericht, vergeet dan niet de instructietekst en de woorden 'vbeeld-a' etc. te verwijderen!


voorbeeld a persoonlijk bezwaarschrift 

voorbeeld b persoonlijk bezwaarschrift