woensdag 15 februari 2012

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Martie Woudhuizen, ANBO)

zienswijze kadernotitie OBA West


Gewest Amsterdam
Plantage Middenlaan 14
1018 DD Amsterdam



Stadsdeel West
Postbus 57239
1040 BC Amsterdam
J. van der Pijl

Zienswijze


Betreft : Kadernota bibliotheken West, Amsterdam, 14 februari 2012

Geachte mevrouw, heer,

ANBO- Amsterdam, de seniorenbond met in de stad een achterban van 12.500 leden maakt ernstig bezwaar tegen de bezuinigingen op cultuur in het stadsdeel, vooral als die leiden tot de sluiting en/of inkrimping van de dienstverlening van het OBA filiaal in de Spaarndammerbuurt.

Wij ondersteunen en ondertekenden dan ook van harte de acties en de argumenten van de bewonersgroep ‘Behoud Spaarndammer bibliotheek’. Bewonersparticipatie in zijn zuiverste vorm, geworteld in de buurt; een overheid mag in zijn handen knijpen met zulke burgers.

Wij realiseren ons dat er bezuinigd moet worden. Wij vinden het echter onjuist dat cultuur i.c. de OBA daarvan een onevenredig deel moet opbrengen. Juist in deze tijd moet cultuur en educatie ontzien worden.

Eerder betoogden wij dat de OBA haar taak veel breder opvat en uitvoert dan het uitlenen van boeken. Vanuit de invalshoek cultuur krijgt educatie en ontmoeting gestalte. Voor kinderen, ouderen en voor wie minder mobiel is, is het van eminent belang dat dat in de buurt kan geschieden. Drempels moeten letterlijk en figuurlijk geslecht worden. Wat de letterlijke drempel betreft: de Spaarndammerbuurt heeft een zeer toegankelijke bieb.

De ANBO heeft in de stad inmiddels 60 leesgroepen. Een succesvol concept opgezet met de OBA. Juist door de combinatie ontmoeting – cultuur voorzien de leesclubs in een sterke behoefte.

‘Buurthuizen e.d. zouden een deel (‘de locatie?’) van die functie kunnen overnemen’, werd ons ooit door één van de leden van de Stadsdeelraad gevraagd. Onze ervaringen tot nu daarmee zijn om meerdere redenen niet goed. Voor de ontmoetings- en sociale functie wijkt ANBO-West langzaam uit naar de reguliere horeca. Voor leesgroepen is dat een minder geschikte locatie. Voor ondersteuning kunnen we nog niet zonder de bieb.

In de hoop dat we u hiermede voldoende geïnformeerd hebben,

Met vriendelijke groet,

Martie Woudhuizen
Voorzitter ANBO-West
ANBO gaat Literair
ANBO-Binnenstad/Westerpark


----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten