maandag 13 februari 2012

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Lia Beetstra)

Inspraakreactie kadernotitie OBA West
Amsterdam 7 februari 2012




Geachte Stadsdeel,

Ik ben invalide en voor mij kost het veel moeite om naar de van Hall te gaan. Als de Spaarndammerbieb zou sluiten zou ik nog maar sporadisch naar de bieb kunnen gaan. Sinds ik fysiek beperkt ben en veel moet liggen, zijn boeken nog belangrijker geworden dan ze al waren. In de winter is het voor mij helemaal onmogelijk om naar de Van hall te gaan. Dat geld natuurlijk ook voor andere mindervalide. Ook al is het niet zo’n grote groep, het is niet leuk om uitgesloten te worden.

Ik heb in mijn jeugd veel gehad aan het voorlezen en lezen van boeken om mijn taal­achterstand te verbeteren. Ik kwam uit een arbeidersgezin. Lezen is nog steeds van belang voor kinderen en volwassenen, die een taalachterstand hebben. Daar kan internet niet voor vervanging zorgen. De Spaarndammerbuurt heeft een grote groep inwoners met een taal­achterstand, denk aan allochtone medemens en mensen met sociaal-emotionele achterstand. Voor hun is de bieb juist van belang.
Behalve voor invalide, is het voor ouderen van belang dat de bieb blijft i.v.m. hun geringere mobiliteit. In de woonvisie: Huizen in West 2012 -2016 staat:

Binnen West valt de Spaarndammer/Zeeheldenbuurt (41%) op door het relatief grote aandeel 50 plussers”. (1)

Dit is een vrij grote groep (die alleen maar ouder worden) en juist daarom is het van belang dat er juist voor die groep voorzieningen blijven.
De afstand naar de Van Hallstraat is lastig te bereiken met het openbaar vervoer met twee keer overstappen. De Centrale bieb is met het openbaar vervoer onbereikbaar. De loopafstand vanaf het Centraal Station is voor ouderen niet te doen.

Een bestelpunt en terugbrengpunt voor ouderen, zoals genoemd in de kadernotitie bibliotheken West, lijkt mij niet afdoende functioneren. Het stimulerende van de bieb is nu juist dat je uit een groot aantal boeken kan kiezen en niet afhankelijk bent van één titel die je toevallig moet achterhalen om deze te kunnen bestellen. Veel informatie geeft de ouderen de gelegenheid om op de hoogte en gestimuleerd te blijven. Bovendien is de bieb voor vele ouderen een gezellige ontmoetingsplek, waar ze hun krantje en tijdschrift kunnen lezen.

De Houthavens:
In de houthavens worden 2250 nieuwe woningen bijgebouwd. De gezinnen die daar komen wonen, willen ook in combinatie met werk en druk gezin graag gebruik maken van voor­zieningen die in de buurt zijn en dus ook van de bibliotheek. Co Stor projectleider van de houthavens zegt hierover:

“Het kenmerkende van het project is volgens Co Stor het realiseren van een ongedeelde buurt. Vanaf het begin is het de bedoeling geweest om de nieuwe wijk Houthaven, een gebied van buitendijks wonen, onderdeel te laten uitmaken van de Spaardammerbuurt op zowel sociaal, fysiek als economisch gebied. Bewoners van de Houthaven maken gebruik van de voorzieningen in de bestaande buurt, en andersom Zo krijgen twee basisscholen en het 4e Gymnasium straks een plek in de Houthaven. Ook creatieve bedrijven en horeca zullen in de Houthaven te vinden zijn. Andersom kunnen bewoners van de Houthaven in de bestaande buurt terecht voor winkels en andere voorzieningen.” (2)  

Niet alleen de dure tunnel kan de rol vervullen van “ongedeelde buurt”. De bieb heeft juist deze functie. “De bieb is een centrale spil in de buurt en bevordert de sociale cohesie”. “de bieb is belangrijk voor de integratie in de buurt, je komt er allerlei mensen tegen”. De bieb maakt van de buurt een geheel, niet alleen huizen en winkels”. Dit zijn enkele uitspraken van gebruikers van de bibliotheek. *3). Juist om deze functie is het belangrijk om de bieb open te houden, zoals ook de bedoeling is van het houthavenproject.

De Spaarndammerstraat is de spil van de buurt. Sinds AH verplaatst is naar de kop van de Spaarndammerdijk is uit de Spaarndammerstraat een stuk minder levendig geworden. Ook hebben de overige kleinere winkeliers 10% minder omzet (gesprek met de Winkeliers­vereniging) gekregen. De recente sluiting van de sigarenwinkel met postagentschap zal de levendigheid nog meer doen afnemen. Als je dan ook de bieb zou sluiten hou je een zeer ongezellige en doodse straat over. Dat is de enige hoofd/winkelstraat van de Spaarndammerbuurt niet waardig!

Verder wil ik u nog zeggen: het is culturele armoe als de bieb sluit. Onze beschaving is nog steeds gebaseerd op lezen en schrijven en is belangrijk dat het voor iedereen beschikbaar kan blijven. ls de bieb eenmaal verdwijnt, komt hij voorlopig niet meer terug.

Gezien bovenstaande punten hoop ik dat u de bieb wilt behouden voor onze buurt

Met vriendelijke groet,

Lia Beetstra (op persoonlijke titel)


1) In de woonvisie: Huizen in West 2012 -2016 blz 30
2) gemeente amsterdam dienst wonen, zorg en samenleving. Niewsbrief lente 2011, projectburo houthavens
3) onderzoeksresultaat onder biebgebruikers naar de soorten en argumenten op de vraag: waarom vind u het belangrijk dat de bieb open blijft 23 september 2011

----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten