maandag 27 februari 2012

Ingezonden brief Parool 27 februari 2012

Parool, 27 februari 2012

In het bericht over de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat (Parool 17 februari 2012) staat wat ons betreft een hinderlijke fout. Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), stelt dat 'onze' bibliotheek tachtig procent jeugdleden heeft. Het ontmantelen van onze bibliotheek tot een jeugdbibliotheek wordt met dit cijfer in de hand verdedigd.

Waar Van Velzen zijn cijfers vandaan haalt, weten wij niet. Uit de officiƫle Kadernotitie die het Stadsdeel-West maakte blijkt inderdaad dat het merendeel van de leden minder dan twintig jaar oud is. Het gaat daarbij echter niet om tachtig maar om 56 procent. Een hele kleine meerderheid dus. Maar daarmee is de bibliotheek in de Spaarnammerstraat geen uitzondering. Alle vijf bibliotheken in het Stadsdeel hebben meer jeugd- dan volwassenleden. Het hogere aandeel jeugdleden als argument gebruiken voor sluiting van een groot deel van onze bibliotheek slaat dan ook als een tang op een varken. Alleen de Staatsliedenbuurt heeft een lager percentage jeugdleden dan de onze, nl 52 procent. Bovendien werden er in 2011 in de Spaarndammerstraat vrijwel evenveel boeken voor volwassenen (19.760) als voor jeugd en jongeren (22.877) uitgeleend.

Overigens zijn we blij met de opmerking van Van Velzen dat we samen misschien nog invloed kunnen hebben op de bezuinigingen. Dat wil zeggen om het nog niet ingevulde deel ervan van tafel te krijgen. Met de huidige plannen heeft het Stadsdeel al jaarlijks 700.000 euro op de bibliotheken bezuinigd, maar er moet nog 300.000 euro vanaf. Samen sterk, dat vinden wij ook. Maar laat Van Velzen dan wel de 44 procent volwassenleden van de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat serieus nemen en ze niet met een cijfer uit het ongerijmde wegpoetsen. Als hij echt andere cijfers heeft dan Stadsdeel-West dan horen wij dat graag, maar dan is het hele plan voor de bezuinigingen op los zand gebouwd.

Lia Beetstra, Nel Breedveld en Martin Broek
namens Bewonersgroep Behoud Spaarndammer Bibliotheek
behoudbieb.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten