zaterdag 18 februari 2012

Actie behoud bibliotheek

Actie behoud bibliotheek
Parool 17/02/2012

Van een verslaggever

AMSTERDAM - Buurtbewoners voeren actie om de volwassenen afdeling van de bibliotheek
Spaarndammerbuurt te behouden. Die moet zich vanwege bezuinigingen mogelijk exclusief gaan richten op kinderen.

Het zou een groot gemis zijn voor de buurt, net nu die wordt opgeknapt zegt Lia Beetstra (50), één van de initiatiefnemers van de actie 'Red de bibliotheek Spaarndammerbuurt'. Ze is een blog begonnen en roept op om protestmails aan het stadsdeel te sturen. “Minima en mensen die de taal slecht spreken zijn afhankelijk van deze voorziening.”

Met ingang van 2014 wil het stadsdeel West een miljoen schrappen van de drie miljoen euro per jaar waarmee het de vijf openbare bibliotheken in zijn gebied steunt. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wil die inkomstenderving deels opvangen door de filialen Spaarndammerbuurt en Bos en Lommer zich exclusief te laten richten op kinderen tot veertien jaar.

De maatregel betekent dat alle boeken voor volwassenen verdwijnen. WeI blijven er waarschijnlijk een kleine leeshoek met kranten en pc's. “Wij vinden dat een sterfhuis constructie,” zegt Leenstra. De OBA denkt dat de volwassen bezoekers naar de Centrale Bibliotheek kunnen, de hoofdvestiging op de Oosterdokskade, 2,4 kilometer verderop. Volgens Leenstra is dat voor sommige ouderen te ver. Bovendien is de weg daarheen een drukke route dwars door het centrum. “En als je met de bus gaat moet je vanaf het Centraal Station nog een heel stuk lopen.”

“We vinden het niet leuk, maar we moet die bezuinigingen ergens vandaan halen,” zegt directeur Hans van Velzen van de OBA. “Tachtig procent van de bezoekers zijn kinderen, die zijn minder mobiel.” Om ouderen tegemoet te komen, wil de OBA uitleenpunten instellen in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen. Daar kunnen boeken worden besteld. Maar dan moet je van tevoren weten welk boek je wilt hebben. “Het leuke van een bibliotheek is dat je er kunt struinen,” aldus  Beetstra.

Het filiaal in de Spaarndammerstraat heeft van de vijf het minste aantal leden en er worden de minste boeken uitgeleend. Maar de jaarlijkse kosten zijn wel het laagst doordat het pand eigendom is van de OBA. 

In 2008 is dat pand nog voor enkele tonnen verbouwd. Zonde van het geld vinden de buurtactivisten. “Het filiaal ziet er prachtig uit,” zegt Van Velzen. Hij hoopt dat andere organisaties zich gaan vestigen in de vrijgekomen ruimte. Zo niet dan moet ook aan verhuizen worden gedacht.

Van Velzen zegt blij te zijn met de actie van de buurtbewoners. “Het is goed dat de mensen zich laten horen.” Hij hoopt dat de deelraad onder druk van de acties de bezuinigingen terugbrengt naar zeven ton. In juni valt de beslissing.  

1 opmerking:

  1. Ingezonden brief Parool 27 februari 2012

    In het bericht over de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat (Parool 17 februari 2012) staat wat ons betreft een hinderlijke fout. Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), stelt dat 'onze' bibliotheek tachtig procent jeugdleden heeft. Het ontmantelen van onze bibliotheek tot een jeugdbibliotheek wordt met dit cijfer in de hand verdedigd.

    Rest van de tekst zie hier.

    Lia Beetstra, Nel Breedveld en Martin Broek
    namens Bewonersgroep Behoud Spaarndammer Bibliotheek
    behoudbieb.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen