zaterdag 31 maart 2012

Bibliotheken West blijven een beetje open

Hieronder een bericht uit de Echo van 28 maart. De meningen van PvdA en Bewonersgroep zijn er in verwerkt. Het is feitelijk niet onjuist om te stellen dat in de bibliotheken van Bos & Lommer het merendeel van de leden jeugdlid is. Wie dit bericht keer op keer de wereld inhelpt om het uitkleden van de Spaarndammer Bibliotheek aan de Amsterdammers te verkopen gaat erg creatief - om niet te zeggen ronduit leugenachtig - om met de feiten.

"Alleen de Staatsliedenbuurt heeft een lager percentage jeugdleden dan de onze, nl 52 procent. [In onderstaande tabel is dit duidelijk te zien.] Bovendien werden er in 2011 in de Spaarndammerstraat vrijwel evenveel boeken voor volwassenen (19.760) als voor jeugd en jongeren (22.877) uitgeleend," schreven leden van de bewonersgroep al in het Parool.

Bovendien blijft de bibliotheek niet open voor alle jeugdleden (tot 19 jaar), maar alleen voor jongeren tot 14 jaar.


Bibliotheek

0-11

12-19*

Totaal jongeren

1 Bos & Lommer

44%

28%

72%

2 Mercatorplein

41%

24%

65%

3 Kinkerbuurt

33%

24%

57%

4 Spaarndammerstraat

31%

23%

54%

5 Staatsliedenbuurt

30%

22%

52%

Bron: Kadernotitie toekomst bibliotheekwerk West
* De leeftijdsgroep 0-14 is niet te destilleren uit de kadernotitie.

donderdag 29 maart 2012

Persbericht 21 maart 2012

Bibliotheken alleen afgeslankt in de arme buurten

Niemand weet wat het halveren van Spaarndammerbibliotheek oplevert


Ook winkeliers zijn tegen de plannen.
De Bewonersgroep Spaarndammerbuurt is blij met het amendement dat PvdA en GroenLinks hebben toegezegd op de Kadernotitie Toekomst Bibliotheken West. Zo blijft in ieder geval voor de bewoners onder de vijftien jaar een bibliotheek in de buurt.

Dat de helft van de leden van de Spaarndammerbibliotheek in de kou wordt gezet vinden wij niet in lijn met de motie van de PvdA die in juni 2011 door de Raad werd aangenomen. In die motie werd gesteld dat arme buurten moeten worden ontzien. Vreemd genoeg zijn het juist die buurten die nu de zwaarste klappen krijgen. Het boekenaanbod wordt verkleind tot een uitleenpunt en misschien nog net iets meer.

Wij verbazen ons erover dat niemand weet wat de drastische maatregel van het weghakken van de volwassen afdeling van onze bibliotheek op gaat leveren. Wij verbazen ons er ook over dat niemand uit kan leggen waaraan die bibliotheek een kleine 400.000 euro uitgeeft, terwijl de uitgaven voor personeel 125.000 en die voor huisvesting 50.000 euro bedragen. Bovendien verbazen wij ons erover dat ondanks de mening van de ingehuurde deskundige Meijer, dat het niet verantwoord is om meer dan zeven ton te besparen, toch vastgehouden wordt aan een besparing van een miljoen.

De bibliotheek in de Spaarndammerstraat loopt niet slecht, zoals veelal beweerd wordt. Er zijn niet minder bezoekers per uur dan in andere bibliotheken, maar hij is wel veruit de goedkoopste. Het lijkt erop alsof de raad prestigieuze bibliotheken ongemoeid laat en onze volkse bibliotheek aan gaat pakken.

Wij willen een bieb voor jong en oud!
Wij beraden ons op volgende acties!

______________________
Voor informatie:
Lia Beetstra: 020-6862038
Saskia Fatels: 06-44928035

Zie ook: behoudbieb.blogspot.com

Struisvogel optreden in Stadsdeel



Zie hier voor meer informatie.

maandag 26 maart 2012

Bibliotheken Amsterdam West blijven waarschijnlijk toch open


Bibliotheekblad, 22-03-2012
 
Nadat het er aanvankelijk naar uit zag dat in het Amsterdamse stadsdeel West drie van de vijf bibliotheekvestigingen wegens bezuinigingen zouden moeten sluiten, blijkt er inmiddels in de deelraad een meerderheid te bestaan voor het open houden van alle vijf filialen, zo bleek op 20 maart tijdens een debat in de raad.
 
Volgens berekeningen van het stadsdeel is het mogelijk om de bezuinigingen van 1 miljoen te realiseren zonder filialen te hoeven sluiten, zo stelt AT5. Wel zullen de vestigingen Bos & Lommerplein en Spaarndammerbuurt kleiner worden en zich uitsluitend op de jeugd tot 14  jaar gaan richten. Dit kan volgens de deelraad omdat hier een meerderheid van de leden jeugdlid is. Voor volwassenen blijven er in deze twee filialen leestafels en internettoegang beschikbaar.

De bibliotheek in de Kinkerbuurt zal, zoals al eerder was besloten, verhuizen naar de Hallen. De filialen op het Mercatorplein en in de Staatsliedenbuurt zullen ongewijzigd blijven bestaan.

Wel zullen alle activiteiten die niet typisch des bibliotheeks zijn, zoals taalcursussen en voorstellingen, niet meer bekostigd kunnen worden uit het budget voor bibliotheken, zo stelt Ditte Hofmeester van de PvdA tegenover Amsterdam FM.

Met name in de Spaarndammerbuurt is sprake van een erg actieve bewonersgroep die zich al enige tijd verzet tegen sluiting van de bibliotheek. Deze bewoners tonen zich teleurgesteld over de plannen en willen dat er ook voor volwassenen een bibliotheekvoorziening blijft bestaan. Zij vrezen dat het afslanken van de huidige vestiging een 'sterfhuisconstructie' is, die zal leiden tot 'een zachte dood' van de bibliotheek, zo stellen ze op hun website en zo maakten ze kenbaar bij protestacties tegen de plannen.

Ditte Hofmeester noemt de zorgen van de bewoners begrijpelijk. 'Om deze bewoners tegemoet te komen gaat het stadsdeel kijken op welke manieren specifieke voorzieningen toch behouden kunnen blijven. Bijvoorbeeld door het instellen van een afhaal- en reserveringspunt voor buurtgebonden bewoners,' aldus Hofmeester.

Op 17 april zal de deelraad definitief besluiten over de toekomst van de bibliotheken in het stadsdeel.

Zie ook dit eerdere bericht over de bezuinigingen in Amsterdam.

Protest bij bibliotheek Spaarndammerstraat Amsterdam

RTV HN, 21 mrt 2012 | (Daar ook geluidsfragment)

AMSTERDAM Tientallen bewoners van de Amsterdamse Spaarndammerstraat hebben dinsdagavond geprotesteerd vóór behoud van hun bibliotheek.


Stadsdeel West moet flink bezuinigen en dat heeft ook gevolgen voor de bibliotheken. Zo is het plan om het filiaal in de Spaarndammerstraat alleen toegankelijk te maken voor kinderen tot 14 jaar. Maar de volwassenen zijn het hier niet mee eens en besloten hun stem te laten horen op het stadsdeel aan het Bos en Lommerplein. Allemaal volledig in het zwart, als teken van rouw. De stadsdeelraad heeft het verhaal van de bewoners aangehoord en zal volgende maand een beslissing nemen.

Een verslag van de hele avond staat op de website van het Stadsdeel. Ongeveer na een uur begint het bieb debat met ballonnen, insprekers en poppenspel.

zondag 18 maart 2012

Persbericht 17 maart 2012

Bus vol rouwende buurtbewoners protesteert voor behoud bibliotheek voor iedereen:
'Laat de bieb geen zachte dood sterven'

Foto: Sodis Vita

Bij de bezuinigingen van de bibliotheken in West stelt de PvdA in hun motie dat: “de buurten waar armoede en werkloosheid hoog is, de fysieke aanwezigheid van een bibliotheek met alle daarbij behorende functies van groot belang is”. De armste buurten in Amsterdam-West zijn de Kolenkitbuurt en de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt. Juist daar worden binnen de huidige plannen de bibliotheken het hardst aangepakt.

In de Spaarndammerstraat dreigt de sluiting van de bibliotheek voor mensen van boven de 14 jaar. Onduidelijk is wat dit aan besparingen oplevert. De raad weet dat niet, het college niet en wij niet. Wel weten we dat dit zal gaan leiden tot een zachte dood van onze bieb. De buurt voert al een jaar lang actie voor het behoud en heeft onder andere 200 nieuwe leden voor de kleine, fijne en zeer goedkope vestiging geworven.

Op dinsdag 20 maart vertrekken we met een bus vol boze buurtbewoners naar de Stadsdeelraad om wederom onze stem te laten horen. We hopen dat de raad onze stem serieus neemt en dat ook voor volwassenen een bibliotheek blijft bestaan.


Foto en actie momenten: 

18.50-19.00   buurtkinderen overhandigen tekeningen en zwaaien bus uit.
Waar:              Spaarndammerstraat bij bibliotheek.
19.30              aankomst buurtbewoners in rouwkleding en met zwarte
                        borden met de tekst “geen zachte dood voor de bieb” en met
                        zwarte helium ballonnen.
Waar:              voor deur van Deelraadkantoor, Bos & Lommerplein 225.
20.30              Inspreken buurtbewoners waaronder de winkeliersvereniging
                        en 5 minuten poppenspel onder de titel 'struisvogelpolitiek' door
                        danstheater Roos Toussaint.
______________________________________________________________
Voor informatie: Lia Beetstra, 020-6862038
Zie ook: behoudbieb.blogspot.com

woensdag 7 maart 2012

Beeld bij het woord, woord bij het beeld

07 maart 2012 10:17

Eind deze maand worden de nieuwe stadsdichter en stadsfotograaf van Velsen benoemd... De dichter was ooit een initiatief van de bibliotheek en ik ben blij dat de stadsfotograaf nu ook onder de hoede van de bibliotheek is gekomen. Beiden overigens in samenwerking met onze partner de IJmuider Courant.

Waarom is dit zo’n logische samenvoeging? Voor mij zijn woord en beeld onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een bibliotheek is voor mij een knooppunt van verhalen. Op welke manier je een verhaal vertelt, doet er niet toe. Dat kan via woorden alleen, met een boek; of via geluiden in een mooi muziekstuk; of via beelden, ondersteund door woord en geluid, zoals in een theaterstuk, een film of documentaire. Woord en beeld vullen elkaar aan, ze zijn complementair.

Hiervoor werkte ik in een wereld van overwegend beelden, de film- en tv-sector. Ik stelde me bij een bibliotheek destijds iets tamelijk stoffigs voor, alleen maar woorden en letters. Nu ik bijna een jaar directeur ben zie ik hoe inspirerend juist een bibliotheek kan zijn. Omdat ze niet alleen huizen van cultuur zijn, maar ook - veel meer dan de tv-sector - een maatschappelijke taak hebben. Geweldig om te zien hoe sterk de lokale inbedding is en hoe belangrijk de bieb voor mensen is. Ik zag daarover een mooi voorbeeld op internet, de bewonersactie Behoud de Bieb (http://behoudbieb.blogspot.com/). Heel toevallig speelt zich dit af in mijn oude woonomgeving, de Spaarndammerbuurt in Amsterdam.

Even terug naar het thema. Op 28 maart worden de stadsdichter en stadsfotograaf bekend gemaakt. Ik verheug me nu alweer op een serie foto’s en gedichten die deze twee nieuwe functionarissen, geïnspireerd op elkaar en op de Velsense actualiteit, zullen gaan maken. Hopelijk fotogenieke beelden bij inspirerende woorden.

Martijn Mewe is sinds mei 2011 directeur bij Bibliotheek Velsen. Via dit bieblog beschrijft hij z’n verwondering over de wereld in het algemeen en die van de bibliotheek in het bijzonder.

vrijdag 2 maart 2012

Inspraak is lastig, over het weblog van Godfried Lambriex

De Wethouder heeft plannen. Een buurt is het er niet mee eens. Uit de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt gaan 35 brieven, waarvan er twee door meerdere mensen, bedrijven en organisaties zijn ondertekend (116 en 33) naar de wethouder. Helaas; voor niets. Er staat geen enkel nieuw standpunt in. Geen vraag, geen bewering, geen overweging. Helemaal niets. De brieven van de bewoners sloegen als een tang op een varken en brachten slechts oud nieuws.

Wat moeten wij blij zijn met zo'n wethouder die alles al weet. Arrogant? Nee hoe kom je er bij. Hij is Up to date en clever. Het is een man die zijn besluiten niet neemt over een nacht ijs, maar na uitgebreid beraad. Te prijzen valt ook dat hij zich niet te trots voelde om een breekijzer uit Rotterdam te halen om zijn plannen door te drukken toen het hem zelf niet lukte. Helaas gingen de plannen het breekijzer Meijer ook te ver. Hij realiseerde maar zeventig procent van de beoogde bezuinigingen. Nu moet in de komende maanden nog 300.000 euro gevonden worden om zo de besparingen - van een miljoen - op het bibliotheekwezen in ons Stadsdeel te halen.

Zou hij nu echt tientallen winkeliers die voor het openhouden van de bibliotheek zijn op die manier af willen schepen? Wist hij echt al dat West het niet beter doet dan grote delen van Nederland als het om de nabijheid van de bibliotheek gaat? Waarom slaat hij de motie van zijn eigen partij (zie p. 31) in de wind?

Het argument dat er evenveel bezoekers per openingsuur komen als in andere bibliotheken van West (alleen Bos & Lommer zit veel hoger) zou de wethouder op andere gedachten moeten brengen. Maar nee de wethouder vindt dat die mensen de bibliotheek in de Spaarndammerstraat niet goed gebruiken. Ze moeten meer boeken lezen. En anders hun heil elders zoeken. De vooroorlogse bevoogding van de sociaal-democratie, maar nu wel in het nadeel van de buurtbewoners. Het is te zot voor woorden.

De brieven van bewoners zijn hier te lezen (site Stadsdeel). Lees ze. Dan ziet u hoeveel argumenten er zijn aangedragen om de bieb wel open te houden. Het is jammer dat de bijdrage van de Bewonersgroep is verhaspeld en maar gedeeltelijk opgenomen in de bundel. Zo mist de informatie waaruit duidelijk blijkt dat onze bieb het qua kosten uitstekend doet (hier is de complete versie te lezen).

De sigaar die hij in zijn blog uitdeelt aan de Spaarndammerbuurt komt niet erg geloofwaardig over. Er moet nog drie ton bezuinigd worden op de vijf bibliotheken in Stadsdeel-West naast de bezuinigingen die nu al op stapel staan, maar: "we [kijken] welke voorzieningen voor volwassenen we kunnen behouden, zonder dat dit ten koste gaat van de besparingsopgave. Te denken valt bijvoorbeeld aan een afhaal- en reserveringspunt, maar dit wordt de komende maanden verder uitgewerkt." Eerst moesten we de plannen afwachten voordat we in verzet mochten komen: "Er is nog niets beslist." Nu de plannen er zijn worden we zoet gehouden met de restjes die - als het geen extra kosten met zich meebrengt - misschien richting Spaarndammerbieb gaan.

Hoeveel van de beoogde extra bezuinigingen mag er nog af bij de Spaarndammerbuurt? Of draaien voor de rest de bibliotheken op die tot nu toe ontzien zijn? Toch de kaasschaaf?

Wat ook wel eens zouden willen weten is hoeveel deze bezuiniging en het aftuigen van de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat nu eigenlijk op gaan leveren? Dat was een vraag in de brieven van bewoners, maar een antwoord hebben we niet gekregen. Waarom moet de goedkoopste bieb de zwaarste klappen krijgen? Geen eer aan te behalen? Daar denken de bewoners anders over.

Op 20 maart willen we dat duidelijk maken in het Stadsdeelkantoor op die dag worden de bibliotheekplannen van het Stadsdeel in de raad besproken. Op de fiets, met de gratis bus, wandelend door het park, u mag het zelf weten. Maar Kom! Wij blijven ons verzetten tegen de heilloze bezuinigingsplannen op 'onze' bibliotheek. Doe mee!



Weblog Godfried Lambriex: Toekomst Openbare Bibliotheek West II
1 maart 2012

De afgelopen maanden zijn we samen met de OBA bezig geweest om de besparing van €1 miljoen op de bibliotheken in te vullen, hier schreef ik vorige maand al over. De afgelopen weken heeft de notitie over de toekomst van de bibliotheken in de inspraak gelegen, en inmiddels is deze klaar voor behandeling in de raad.

Uitgangspunt voor de besparing was om zo min mogelijk te bezuinigen op goedkopende bibliotheken. Uit de cijfers van OBA blijkt dat de locaties op de Spaarndammerstraat en het Bos en Lommerplein de minste bezoekers en de minste uitleningen hebben.

Tijdens het opstellen van de nota heeft de Spaarndammerbuurt haar betrokkenheid bij de bibliotheek duidelijk laten merken en het belang van de bibliotheek voor kinderen benadrukt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een scenario waarin hun wensen in elk geval gedeeltelijk meenomen konden worden en waarin een jeugdbibliotheek behouden blijft voor de Spaarndammerbuurt.

Uit de inspraakprocedure zijn geen nieuwe standpunten naar voren gekomen die we niet al eerder gehoord hadden. Wel is duidelijk geworden dat veel buurtbewoners het heel jammer vinden dat de afdeling van volwassenen gaat verdwijnen, ondanks de ligging van de buurt tussen de ‘centrale' OBA en de vestiging in de Van Halstraat. Daarom kijken we welke voorzieningen voor volwassenen we kunnen behouden, zonder dat dit ten koste gaat van de besparingsopgave. Te denken valt bijvoorbeeld aan een afhaal- en reserveringspunt, maar dit wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Leuk wordt bezuinigen nooit, maar ik denk dat we een goed en evenwichtig verhaal hebben wat ervoor zorgt dat alle inwoners van West ook in de toekomst een bibliotheek in de buurt zullen hebben.

donderdag 1 maart 2012

Stadsdeelraad steek een stokje voor uitkleden bibliotheken Amsterdam-West

In de Echo van 29 februari 2012 staat een artikel onder de kop 'Bibliotheken gaan niet sluiten' (zie illustratie). “Er hoeven geen locaties dicht, maar er zullen twee locaties anders ingericht worden,” staat in de tekst. Dat scoort een tien voor verhullend taal gebruik.

Echo 29/02/2012. Klik voor een grotere versie.
Twee bibliotheken worden weliswaar niet gesloten, maar wel wordt het aanbod beperkt tot 0 tot 14-jarigen. Dit is een leeftijdsgroep die helemaal niet genoemd wordt in de notitie die ten grondslag ligt aan de plannen. Daarin staat wel de groepen 0-11 en 12-19 jaar, respectievelijk 31 en 23 procent zijn van de leden van de Spaarndammer Bibliotheek. Op grond van die cijfers kan je aannemen dat meer dan de helft van de leden zijn heil elders moet gaan zoeken. Dat is een flinke aderlating en meer dan een halve sluiting.

Bovendien is sprake van een mogelijke verplaatsing van de bibliotheek. Waarheen is onduidelijk, maar ze zal zeer waarschijnlijk niet langer in het centrum van de buurt gehuisvest worden. Dit aspect van de plannen wordt in de Echo niet eens genoemd, wel in de ambtelijke stukken.

Volgens ons stevent het Stadsdeelbestuur af op een sterfhuiscontructie. De reden geeft ze zelf in De Echo. “De wijkfilialen van de bibliotheken in West, [moeten] voornamelijk aanvullend zijn op dat van de centrale bibliotheek.” Onder dat motto wordt een fijnmazig aanbod in Amsterdam-West afgeschaft en gaat een buurtvoorziening teloor die symbool staat voor de eerlijke verdeling van kennis. Nota bene onder een college van GroenLinks en PvdA. Hopelijk steken de partijen in de Raad hier een stokje voor.

Wij zullen ons blijven verzetten.

dinsdag 28 februari 2012

Bibliotheken verdienen beter

Weekblad De Echo, 22 februari 2012

WEST - In de Kadernotitie Bibliotheken West kondigt stadsdeel West bezuinigingen aan op de bibliotheken. Anbo-Amsterdam, de seniorenbond met een een achterban van 12.000 leden, maakt ernstig bezwaar tegen deze cultuurbezuinigingen. Vooral wanneer die, zoals het er nu uitziet, leiden tot inkrimping van de dienstverlening of zelfs sluiting van het OBA-filiaal aan de Spaarndammerstraat 490: de Spaandammerbieb.

'Juist in deze tijd, vindt de Anbo, mogen cultuur en educatie niet het kind van de rekening worden. 'De OBA vat haar taak breder op dan het uitlenen van boeken. Vanuit de invalshoek cultuur krijgen educatie en ontmoeting er mede gestalte. Voor kinderen, ouderen en minder mobiele buurtbewoners is de Spaarndammerbieb dan ook een onmisbare buurtvoorziening. Drempels worden er letterlijk en figuurlijk geslecht, wat de bibliotheek dubbel zo toegankelijk maakt.'

'In samenwerking met de OBA, die onze leesgroepen heeft helpen opzetten, begeleidt de Anbo-Amsterdam nu zo'n 60 literaire leesgroepen. Juist door hun combinatie van ontmoeting met cultuur voorzien deze succesvolle leesclubs in een grote behoefte. Onze ervaring is dat buurthuizen die taak niet kunnen overnemen.'

De Kadernota moet nog worden behandeld. Namens buurtbewoners, de literaire leesgroepen en alle andere belanghebbende roept Anbo-Amsterdam het stadsdeel met klem op de bibliotheken in West te ontzien.

'Hun belang voor de buurt, voor culturele en interculturele ontmoeting, kortom voor stadsdeel West, is te waardevol om weg te bezuinigen.'

maandag 27 februari 2012

Ingezonden brief Parool 27 februari 2012

Parool, 27 februari 2012

In het bericht over de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat (Parool 17 februari 2012) staat wat ons betreft een hinderlijke fout. Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), stelt dat 'onze' bibliotheek tachtig procent jeugdleden heeft. Het ontmantelen van onze bibliotheek tot een jeugdbibliotheek wordt met dit cijfer in de hand verdedigd.

Waar Van Velzen zijn cijfers vandaan haalt, weten wij niet. Uit de officiële Kadernotitie die het Stadsdeel-West maakte blijkt inderdaad dat het merendeel van de leden minder dan twintig jaar oud is. Het gaat daarbij echter niet om tachtig maar om 56 procent. Een hele kleine meerderheid dus. Maar daarmee is de bibliotheek in de Spaarnammerstraat geen uitzondering. Alle vijf bibliotheken in het Stadsdeel hebben meer jeugd- dan volwassenleden. Het hogere aandeel jeugdleden als argument gebruiken voor sluiting van een groot deel van onze bibliotheek slaat dan ook als een tang op een varken. Alleen de Staatsliedenbuurt heeft een lager percentage jeugdleden dan de onze, nl 52 procent. Bovendien werden er in 2011 in de Spaarndammerstraat vrijwel evenveel boeken voor volwassenen (19.760) als voor jeugd en jongeren (22.877) uitgeleend.

Overigens zijn we blij met de opmerking van Van Velzen dat we samen misschien nog invloed kunnen hebben op de bezuinigingen. Dat wil zeggen om het nog niet ingevulde deel ervan van tafel te krijgen. Met de huidige plannen heeft het Stadsdeel al jaarlijks 700.000 euro op de bibliotheken bezuinigd, maar er moet nog 300.000 euro vanaf. Samen sterk, dat vinden wij ook. Maar laat Van Velzen dan wel de 44 procent volwassenleden van de bibliotheek aan de Spaarndammerstraat serieus nemen en ze niet met een cijfer uit het ongerijmde wegpoetsen. Als hij echt andere cijfers heeft dan Stadsdeel-West dan horen wij dat graag, maar dan is het hele plan voor de bezuinigingen op los zand gebouwd.

Lia Beetstra, Nel Breedveld en Martin Broek
namens Bewonersgroep Behoud Spaarndammer Bibliotheek
behoudbieb.blogspot.com

zondag 26 februari 2012

Toekomst bibliotheekwerk West

Stadsdeel West staat voor een forse bezuinigingsopdracht. Dit heeft ook gevolgen voor de bibliotheken in West. Het dagelijks bestuur heeft nu de ‘kadernotitie toekomst bibliotheekwerk West' na de inspraakronde vastgesteld. (Tekst stadsdeel)

Bijlagen
[~]Notitie toekomst bibliotheken West (358 kB)
[~]Nota van Beantwoording (146 kB) Hierin alle antwoorden op een rij.
[~]Nota van Beantwoording bijlage (229 kB) Hierin alle kritiek op een rij.


"Ik vraag me af waarom jullie een soort inspraak houden voor de bieb en de bewoners zienswijzen laten schrijven, en vervolgens strikt vasthouden aan wat al "besloten" is en als een papegaai dezelfde antwoorden geven op de zienswijzen.

Dit is weer een schijnvertoning van inspraak en geeft verlies aan vertrouwen voor de burgers. Schandalige vertoning van het stadsdeel west."
Reactie Lia Beetstra op beantwoording bezwaren (zie bijlagen hierboven).
Lees en oordeel zelf.



Bijlagen
[~]Notitie toekomst bibliotheken West (358 kB)
[~]Nota van Beantwoording (146 kB) Hierin alle antwoorden op een rij.
[~]Nota van Beantwoording bijlage (229 kB) Hierin alle kritiek op een rij.

zondag 19 februari 2012

Roep om hakken in bibliotheken Amsterdam-West te stoppen



tekst AT5
West wil een miljoen euro minder subsidie verstrekken aan de bibliotheken, maar een door het stadsdeel zelf aangestelde adviseur zegt dat de voorgestelde besparing drie ton goedkoper uitvalt.

In de begroting van stadsdeel West is opgenomen dat de bibliotheken op het Bos en Lommerplein en in de Spaarndammerbuurt kleiner moeten worden. Dat zou een besparing opleveren van 700.000 euro. Maar het stadsdeel houdt vast aan een bezuiniging van een miljoen. Volgens de OBA kan dat niet zonder dat er vestigingen moeten sluiten, en dat zou een ramp zijn.
Bron: http://www.at5.nl/artikelen/76456/ruzie-stadsdeel-west-en-oba

zaterdag 18 februari 2012

Actie behoud bibliotheek

Actie behoud bibliotheek
Parool 17/02/2012

Van een verslaggever

AMSTERDAM - Buurtbewoners voeren actie om de volwassenen afdeling van de bibliotheek
Spaarndammerbuurt te behouden. Die moet zich vanwege bezuinigingen mogelijk exclusief gaan richten op kinderen.

Het zou een groot gemis zijn voor de buurt, net nu die wordt opgeknapt zegt Lia Beetstra (50), één van de initiatiefnemers van de actie 'Red de bibliotheek Spaarndammerbuurt'. Ze is een blog begonnen en roept op om protestmails aan het stadsdeel te sturen. “Minima en mensen die de taal slecht spreken zijn afhankelijk van deze voorziening.”

Met ingang van 2014 wil het stadsdeel West een miljoen schrappen van de drie miljoen euro per jaar waarmee het de vijf openbare bibliotheken in zijn gebied steunt. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wil die inkomstenderving deels opvangen door de filialen Spaarndammerbuurt en Bos en Lommer zich exclusief te laten richten op kinderen tot veertien jaar.

De maatregel betekent dat alle boeken voor volwassenen verdwijnen. WeI blijven er waarschijnlijk een kleine leeshoek met kranten en pc's. “Wij vinden dat een sterfhuis constructie,” zegt Leenstra. De OBA denkt dat de volwassen bezoekers naar de Centrale Bibliotheek kunnen, de hoofdvestiging op de Oosterdokskade, 2,4 kilometer verderop. Volgens Leenstra is dat voor sommige ouderen te ver. Bovendien is de weg daarheen een drukke route dwars door het centrum. “En als je met de bus gaat moet je vanaf het Centraal Station nog een heel stuk lopen.”

“We vinden het niet leuk, maar we moet die bezuinigingen ergens vandaan halen,” zegt directeur Hans van Velzen van de OBA. “Tachtig procent van de bezoekers zijn kinderen, die zijn minder mobiel.” Om ouderen tegemoet te komen, wil de OBA uitleenpunten instellen in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen. Daar kunnen boeken worden besteld. Maar dan moet je van tevoren weten welk boek je wilt hebben. “Het leuke van een bibliotheek is dat je er kunt struinen,” aldus  Beetstra.

Het filiaal in de Spaarndammerstraat heeft van de vijf het minste aantal leden en er worden de minste boeken uitgeleend. Maar de jaarlijkse kosten zijn wel het laagst doordat het pand eigendom is van de OBA. 

In 2008 is dat pand nog voor enkele tonnen verbouwd. Zonde van het geld vinden de buurtactivisten. “Het filiaal ziet er prachtig uit,” zegt Van Velzen. Hij hoopt dat andere organisaties zich gaan vestigen in de vrijgekomen ruimte. Zo niet dan moet ook aan verhuizen worden gedacht.

Van Velzen zegt blij te zijn met de actie van de buurtbewoners. “Het is goed dat de mensen zich laten horen.” Hij hoopt dat de deelraad onder druk van de acties de bezuinigingen terugbrengt naar zeven ton. In juni valt de beslissing.  

Bewoners tegen korten bibliotheken

Voorpagina Weekblad de Echo, 15 februari 2012

WESTERPARK - Bewonersgroep Behoud Spaarndammer bibliotheek heeft een reactie geschreven op de 'kadernotitie toekomst bibliotheken West,' van stadsdeel West: 'Voor creativiteit en tegen kapotbezuinigen
In de reactie keren de bewoners zich tegen het bibliothekenbeleid vanstadsdeel West.
'West is het stadsdeel dat het meest bezuinigt op deze voorziening sschrijft de bewonersgroep.
'Wat ons betreft is hier geen sprake van beleid gericht op de toekomst maar van afbraak.'
De kadernotie: kadernotitie OBA West De bewonersreactie 'Voor creativiteit en tegen kapotbezuinigen'is te lezen op behoudbieb.blogspot.com.

woensdag 15 februari 2012

Zienswijze kadernotitie (winkeliers)

zienswijze kadernotitie OBA West


Aan:
het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel West
Betreft: inspraakreactie kadernotitie OBA West



Amsterdam, februari 2012

Wij, winkeliers van de Spaarndammerstraat, tekenen grote bezwaren aan tegen het in behandeling zijnde besluit, verwoord in de kadernotitie Toekomst bibliotheekwerk West, om de Spaarndammerbibliotheek voor een groot deel te ontmantelen en om te zetten in een mogelijkerwijs elders onder te brengen jeugdpunt. De aanwezigheid van de bibliotheek levert een extra bijdrage aan de aantrekkelijkheid van onze winkelstraat. Wij willen dat de bibliotheek op de huidige locatie blijft en dat zij de brede functionaliteit behoudt, welke zij zich ten doel stelt in haar speerpuntenprogramma. De kaalslag van voorzieningen uit onze buurt levert ons grote financiele schade op en wij voelen ons door de politiek beetgenomen en in de steek gelaten. Belofte maakt schuld en die schuld wordt ondertussen heel erg groot!

Wij willen er namelijk met nadruk op wijzen dat de Spaarndammerstraat naast een kwalitatieve verbetering van openbare ruimte en huizenbouw ook een centrale winkel- en faciliteitenfunctie zou krijgen in verband met de ontwikkeling van de Houthavens. Men is daarom een aantal jaar geleden in deze straat veel geld gaan investeren. Ook wij als winkeliers hebben zich op deze plannen gebaseerd en wij hebben ons daarom hier gevestigd en investeringen gedaan. U heeft ons hoop gegeven!

Door naast de andere faciliteiten ook de bibliotheek uit het hart van en daarmee de loop uit de buurt te halen, worden wij als winkeliers zwaar gedupeerd. Het is hard steggelen voor winkeliers in de Spaarndammerbuurt en met grote moeite houden wij onze winkels overeind. Het natuurlijke loopje van de bibliotheek naar de winkel omgekeerd zou er niet meer zijn en wij zijn bang dat er steeds minder redenen zijn, waarom mensen in deze buurt zouden gaan winkelen. Hieraan wordt in de bovenstaande 'dure' korte termijnvisie voorbijgegaan en dat nog wel in een tijd van bezuinigingen die juist noodzakelijk zijn vanwege dubieuze praktijken van banken en overheden.

Geacht stadsdeel, wij willen dat de politiek zich aan haar indertijd gemaakte beloftes houdt. Wij rekenden op een betere, mooiere, welvarender buurt met een infrastructuur voor meer kansen en niet op een vernietiging van wat er is. De huidige verschraling van de buurthuisaktiviteiten, het wegvallen van het wijksteunpunt en bewonersondersteuning, de bouw van een tunnel met ongezuiverde tunnelmonden, het aangekondigde vertrek van het postagentschap en nu ook de ondergang van de onlangs met veel belastinggeld gemoderniseerde bibliotheek, ervaren wij als maatregelen die de kwaliteit van de buurt, het welzijn van veel bewoners, en onze broodwinning als winkeliers de genadeslag toebrengen.

Bezint, eer gij begint; maak het ons niet moeilijker dan het al is!

Winkeliers van de Spaarndammerstraat


----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Reactie kadernotitie OBA West (Bewonersgroep BehoudBieb)

zienswijze kadernotitie OBA West

Bewonersreactie op Kadernotitie toekomst bibliotheek West
Voor creativiteit en tegen kapotbezuinigen



De Kadernotitie heeft een voorlopig karakter. Wat vast lijkt te staan is dat de Spaarndammerbuurt zich moet gaan concentreren op jongeren tot 14 jaar. Of er sprake zal zijn van andere functies daaromheen is nog onduidelijk.(p. 14) Duidelijk is dat het Stadsdeel en Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) af willen van de bibliotheek in de Spaarndammerstraat. Het verzorgingsgebied is stilzwijgend verkleind, vervolgens constateert men dat het niet goed meer loopt, men koerst af op een jeugd bibliotheek in Het Huis van de Buurt met mogelijk een leestafel en bezorgfunctie. Wat ons betreft een sterfhuisconstructie.

Een arme buurt zou op meer consideratie moeten kunnen rekenen van college bestaande uit een progressieve en sociaal-democratische partij. Wij zijn blij dat we wel steun krijgen uit de raad van PvdA1, SP en Groenen. Anders was het al afgelopen geweest. Een oude en succesvolle culturele voorziening dreigt uitgekleed en kaalgeplukt te worden in het kader van de bezuinigingen door de VVD, CDA en PVV coalitie in Den Haag. Het college maakt zich mede schuldig aan deze kaalslag. De bibliotheken zouden ontzien worden, is in Den haag gesteld.2 In West is daar, met dit plan, zeker geen sprake van.

Nergens wordt er meer op de bibliotheken bezuinigd dan in ons Stadsdeel.3 We zien en begrijpen de positie waarin OBA en Stadsdeelbestuur zich bevinden, maar zullen ons tegen het wegbezuinigen van onze bieb blijven verzetten. Niets symboliseert de verdeling van kennis zo goed als de bieb en dat symbool en die functie willen wij behouden.

In de Kadernotitie wordt uitgegaan van het scenario dat de heer Meijer, de door het Stadsdeel ingehuurde consultant, bepleitte. Maar het Stadsdeel bestuur wil bovenop dit scenario (dat een besparing van 700.000 euro oplevert) nog ruim veertig procent (300.000 euro) bezuinigen. Als de winterschilder met een dergelijke offerte zou komen zou niemand daar serieus naar kijken. Wij hebben geen keus: beter is er niet.

In deze reactie komen achtereenvolgens aan de orde:
  • Ouders en kinderen
  • Armoede beleid
  • Afstanden
  • Spaarndammerstraat
  • Gebouw en personeel
  • Bieb loopt wel!
  • Klein maar fijn!
Lees de rest van de tekst via de link Bewonersreactie op Kadernotitie toekomst bibliotheek West.  


----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Martie Woudhuizen, ANBO)

zienswijze kadernotitie OBA West


Gewest Amsterdam
Plantage Middenlaan 14
1018 DD Amsterdam



Stadsdeel West
Postbus 57239
1040 BC Amsterdam
J. van der Pijl

Zienswijze


Betreft : Kadernota bibliotheken West, Amsterdam, 14 februari 2012

Geachte mevrouw, heer,

ANBO- Amsterdam, de seniorenbond met in de stad een achterban van 12.500 leden maakt ernstig bezwaar tegen de bezuinigingen op cultuur in het stadsdeel, vooral als die leiden tot de sluiting en/of inkrimping van de dienstverlening van het OBA filiaal in de Spaarndammerbuurt.

Wij ondersteunen en ondertekenden dan ook van harte de acties en de argumenten van de bewonersgroep ‘Behoud Spaarndammer bibliotheek’. Bewonersparticipatie in zijn zuiverste vorm, geworteld in de buurt; een overheid mag in zijn handen knijpen met zulke burgers.

Wij realiseren ons dat er bezuinigd moet worden. Wij vinden het echter onjuist dat cultuur i.c. de OBA daarvan een onevenredig deel moet opbrengen. Juist in deze tijd moet cultuur en educatie ontzien worden.

Eerder betoogden wij dat de OBA haar taak veel breder opvat en uitvoert dan het uitlenen van boeken. Vanuit de invalshoek cultuur krijgt educatie en ontmoeting gestalte. Voor kinderen, ouderen en voor wie minder mobiel is, is het van eminent belang dat dat in de buurt kan geschieden. Drempels moeten letterlijk en figuurlijk geslecht worden. Wat de letterlijke drempel betreft: de Spaarndammerbuurt heeft een zeer toegankelijke bieb.

De ANBO heeft in de stad inmiddels 60 leesgroepen. Een succesvol concept opgezet met de OBA. Juist door de combinatie ontmoeting – cultuur voorzien de leesclubs in een sterke behoefte.

‘Buurthuizen e.d. zouden een deel (‘de locatie?’) van die functie kunnen overnemen’, werd ons ooit door één van de leden van de Stadsdeelraad gevraagd. Onze ervaringen tot nu daarmee zijn om meerdere redenen niet goed. Voor de ontmoetings- en sociale functie wijkt ANBO-West langzaam uit naar de reguliere horeca. Voor leesgroepen is dat een minder geschikte locatie. Voor ondersteuning kunnen we nog niet zonder de bieb.

In de hoop dat we u hiermede voldoende geïnformeerd hebben,

Met vriendelijke groet,

Martie Woudhuizen
Voorzitter ANBO-West
ANBO gaat Literair
ANBO-Binnenstad/Westerpark


----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

dinsdag 14 februari 2012

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Marianne van Steekelenburg)

zienswijze kadernotitie OBA West



Geacht Stadsdeel,

Naar aanleiding van de kadernotitie bibliotheken-West maak ik bezwaar tegen het sluiten van de bibliotheek Spaarndammerbuurt. In dit voorstel blijft in ieder geval de jeugdbibliotheek behouden, hoewel ik het van cruciaal belang vind dat deze op de huidige locatie blijft. en niet zoals wordt voorgesteld wellicht moet verhuizen naar een minder centrale en een minder toegankelijke plek.

Het verdwijnen van de volwassenenbibliotheek ervaar ik echter als een vernietigend verlies voor de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt. Ook voor ouders met kinderen, vaak met allochtone achtergrond, die nu even langs wippen met hun kroost en die naar mijn ervaring niet de buurt uitgaan maar wel potentiële lezers kunnen worden,  is de bibliotheek van groot belang, evenals voor ouderen en mensen met beperkingen en voor alle buurtbewoners die lid zijn, plus de elders ingeschrevenen leden die in onze buurt wonen, maar die niet meegeteld zijn in uw onderzoek. Onze bibliotheek ligt prachtig centraal en is alleen al daarom zo bepalend voor onze buurt. Veel mensen ervaren het als het hart van de buurt en voor hen heeft de bibliotheek ook een symbolische functie, die bijdraagt aan de sociale cohesie. Dat nu juist voor onze buurt met een groot aantal minimahuishoudens, waarvoor eerder door de politiek het plan is gevat om de kwaliteit van de buurt te verbeteren (door middel van betere woningen, een gevarieerde samenstelling van winkels en meer voorzieningen), dit uitzicht op een betere toekomst door diezelfde politiek wordt verbroken, verbijstert ons.

Lees de brief van Marianne van Steekelenburg verder via de link bezwaarschrift sluiting bibliotheek

----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

maandag 13 februari 2012

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Lia Beetstra)

Inspraakreactie kadernotitie OBA West
Amsterdam 7 februari 2012




Geachte Stadsdeel,

Ik ben invalide en voor mij kost het veel moeite om naar de van Hall te gaan. Als de Spaarndammerbieb zou sluiten zou ik nog maar sporadisch naar de bieb kunnen gaan. Sinds ik fysiek beperkt ben en veel moet liggen, zijn boeken nog belangrijker geworden dan ze al waren. In de winter is het voor mij helemaal onmogelijk om naar de Van hall te gaan. Dat geld natuurlijk ook voor andere mindervalide. Ook al is het niet zo’n grote groep, het is niet leuk om uitgesloten te worden.

Ik heb in mijn jeugd veel gehad aan het voorlezen en lezen van boeken om mijn taal­achterstand te verbeteren. Ik kwam uit een arbeidersgezin. Lezen is nog steeds van belang voor kinderen en volwassenen, die een taalachterstand hebben. Daar kan internet niet voor vervanging zorgen. De Spaarndammerbuurt heeft een grote groep inwoners met een taal­achterstand, denk aan allochtone medemens en mensen met sociaal-emotionele achterstand. Voor hun is de bieb juist van belang.
Behalve voor invalide, is het voor ouderen van belang dat de bieb blijft i.v.m. hun geringere mobiliteit. In de woonvisie: Huizen in West 2012 -2016 staat:

Binnen West valt de Spaarndammer/Zeeheldenbuurt (41%) op door het relatief grote aandeel 50 plussers”. (1)

Dit is een vrij grote groep (die alleen maar ouder worden) en juist daarom is het van belang dat er juist voor die groep voorzieningen blijven.
De afstand naar de Van Hallstraat is lastig te bereiken met het openbaar vervoer met twee keer overstappen. De Centrale bieb is met het openbaar vervoer onbereikbaar. De loopafstand vanaf het Centraal Station is voor ouderen niet te doen.

Een bestelpunt en terugbrengpunt voor ouderen, zoals genoemd in de kadernotitie bibliotheken West, lijkt mij niet afdoende functioneren. Het stimulerende van de bieb is nu juist dat je uit een groot aantal boeken kan kiezen en niet afhankelijk bent van één titel die je toevallig moet achterhalen om deze te kunnen bestellen. Veel informatie geeft de ouderen de gelegenheid om op de hoogte en gestimuleerd te blijven. Bovendien is de bieb voor vele ouderen een gezellige ontmoetingsplek, waar ze hun krantje en tijdschrift kunnen lezen.

De Houthavens:
In de houthavens worden 2250 nieuwe woningen bijgebouwd. De gezinnen die daar komen wonen, willen ook in combinatie met werk en druk gezin graag gebruik maken van voor­zieningen die in de buurt zijn en dus ook van de bibliotheek. Co Stor projectleider van de houthavens zegt hierover:

“Het kenmerkende van het project is volgens Co Stor het realiseren van een ongedeelde buurt. Vanaf het begin is het de bedoeling geweest om de nieuwe wijk Houthaven, een gebied van buitendijks wonen, onderdeel te laten uitmaken van de Spaardammerbuurt op zowel sociaal, fysiek als economisch gebied. Bewoners van de Houthaven maken gebruik van de voorzieningen in de bestaande buurt, en andersom Zo krijgen twee basisscholen en het 4e Gymnasium straks een plek in de Houthaven. Ook creatieve bedrijven en horeca zullen in de Houthaven te vinden zijn. Andersom kunnen bewoners van de Houthaven in de bestaande buurt terecht voor winkels en andere voorzieningen.” (2)  

Niet alleen de dure tunnel kan de rol vervullen van “ongedeelde buurt”. De bieb heeft juist deze functie. “De bieb is een centrale spil in de buurt en bevordert de sociale cohesie”. “de bieb is belangrijk voor de integratie in de buurt, je komt er allerlei mensen tegen”. De bieb maakt van de buurt een geheel, niet alleen huizen en winkels”. Dit zijn enkele uitspraken van gebruikers van de bibliotheek. *3). Juist om deze functie is het belangrijk om de bieb open te houden, zoals ook de bedoeling is van het houthavenproject.

De Spaarndammerstraat is de spil van de buurt. Sinds AH verplaatst is naar de kop van de Spaarndammerdijk is uit de Spaarndammerstraat een stuk minder levendig geworden. Ook hebben de overige kleinere winkeliers 10% minder omzet (gesprek met de Winkeliers­vereniging) gekregen. De recente sluiting van de sigarenwinkel met postagentschap zal de levendigheid nog meer doen afnemen. Als je dan ook de bieb zou sluiten hou je een zeer ongezellige en doodse straat over. Dat is de enige hoofd/winkelstraat van de Spaarndammerbuurt niet waardig!

Verder wil ik u nog zeggen: het is culturele armoe als de bieb sluit. Onze beschaving is nog steeds gebaseerd op lezen en schrijven en is belangrijk dat het voor iedereen beschikbaar kan blijven. ls de bieb eenmaal verdwijnt, komt hij voorlopig niet meer terug.

Gezien bovenstaande punten hoop ik dat u de bieb wilt behouden voor onze buurt

Met vriendelijke groet,

Lia Beetstra (op persoonlijke titel)


1) In de woonvisie: Huizen in West 2012 -2016 blz 30
2) gemeente amsterdam dienst wonen, zorg en samenleving. Niewsbrief lente 2011, projectburo houthavens
3) onderzoeksresultaat onder biebgebruikers naar de soorten en argumenten op de vraag: waarom vind u het belangrijk dat de bieb open blijft 23 september 2011

----

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

Inspraakreactie kadernotitie OBA West (Nicolette Besemer)


Inspraakreactie kadernotitie OBA West

Amsterdam 12 februari 2012


Geacht Stadsdeel West

De Gehandicapten Adviesraad Westerpark (GAW) maakt ernstig bezwaar tegen het grotendeels sluiten van de bibliotheek in de Spaarndammerbuurt. Wij voelen ons daarbij ook gesteund door onze collega's van Onbeperkt West.
Voor veel van onze leden in de Spaarndammer en de Zeeheldenbuurt is de bibliotheek een vertrouwde omgeving om even te gaan zitten en even een krant te lezen en een praatje te maken.
Sommige van onze leden halen ook elke week wel nieuwe boeken. Voor hen is de bibliotheek in de Staatsliedenbuurt echt te ver en er is ook geen goed Openbaar Vervoer naar toe.

In de Woonvisie 2012- 2016 van het stadsdeel West is te lezen dat 41 procent van de bewoners van de Spaarndammerbuurt ouder is dan 50 jaar, het lijkt dan ook niet logisch om juist in deze wijk het bibliotheekaanbod te reduceren tot een uitleenpunt voor de jeugd.

Twee jaar geleden heeft de bibliotheek in de Spaarndammerbuurt het internationale ITS keurmerk gehaald. Dat betekent dat de bibliotheek aan vrijwel alle toegankelijkheidseisen voldoet. Het is toch doodzonde om juist zo 'n goed toegankelijk gebouw te sluiten of sterk te verkleinen, temeer daar het stadsdeel in de Spaarndammerbuurt en de toekomstige Houthaven een woonservicewijk heeft gepland en de Spaarndammerstraat voor die hele woonservicewijk de enige winkelstraat wordt waar alle toekomstige bewoners dus ook graag van een bibliotheek gebruik zouden willen maken.

Wij begrijpen dat het stadsdeel moet bezuinigen, maar wij hebben het gevoel dat het stadsdeel nu een belangrijke voorziening gaat weg bezuinigen waar de gemeente Amsterdam en het stadsdeel als het dan nog bestaat over een aantal jaren heel veel spijt van zullen krijgen.

Met vriendelijke groet,

Nicolette Besemer
voorzitter GAW

---- 

Wilt u ook schrijven? 
Voorbeeldbrieven zijn hier te vinden: voorbeelden bezwaarschriften kadernotie

zaterdag 11 februari 2012

voorbeelden bezwaarschriften kadernotie OBA West

Hier onder staan twee verschillende voorbeelden van een bezwaarschrift tegen de Kadernotitie toekomst bibliotheken West.

Kopieer de tekst vanaf ‘zienswijze’ en plak hem in je emailbericht. Verander hem in je eigen tekst als je wilt, maar hou je aan het protocol, beginnend bij ‘zienswijze tot en met Geacht Stadsdeel’. Eindig vervolgens met je naam voluit, adres en woonplaats.

Stuur de mail aan:......of aan...en.....en....en...... Maak je keuze hieronder:

j.van.der.pijl@west.amsterdam, (beleidsambtenaar bibliotheken)
G.Lambriex@west.amsterdam.nl, (wethouder bibliotheken)
e.de.groot.raad@west.amsterdam.nl, (fractievoorzitter PvdA)
smeeder@groenlinks.nl, (fractievoorzitter GroenLinks)

Als je dit document in zijn geheel kopieert en plakt in je bericht, vergeet dan niet de instructietekst en de woorden 'vbeeld-a' etc. te verwijderen!


voorbeeld a persoonlijk bezwaarschrift 

voorbeeld b persoonlijk bezwaarschrift

woensdag 25 januari 2012

Het mes erin: Openbare Bibliotheek Amsterdam

Bron: Het mes erin: Openbare Bibliotheek Amsterdam

IMG_0838
Foto: Gidi Heesakkers
Het jaar 2012 staat in het teken van het omgedraaide dubbeltje. NAP gaat langs bij Amsterdamse instanties die als gevolg van de gemeentelijke miljoenenbezuinigingen op de centen zitten. Vandaag: de Openbare Bibliotheek in de Spaarndammerbuurt.

AMSTERDAM, 18 januari – Marijke Klok zit elke woensdagmiddag achterin de knusse Openbare Bibliotheek in de Spaarndammerbuurt. Vanuit een felrode luie stoel leest ze er kinderen voor. Want voorlezen is belangrijk, zo leren posters in de bieb. Vandaag loopt het niet echt storm voor de wekelijkse voorleessessie. Maar dat de gele bankjes leeg blijven, deert de bibliothecaresse niet. Geduldig helpen zij en haar collega Yvonne van der Kroon kinderen en volwassenen bij het uitzoeken van een boek en maken ze gezellig een praatje. Net zo belangrijk, vinden ze. “Deze bieb is een echte sociale ontmoetingsplaats.”

Toch is het maar de vraag hoe lang de bewoners van de Spaarndammerbuurt hier nog kunnen samenkomen. De gemeente Amsterdam bezuinigt zich een slag in de rondte en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wordt daarbij niet gespaard. De 25 OBA-vestigingen moeten de komende tijd samen zo’n 4,5 miljoen euro besparen. Gemiddeld leveren zij 17 procent van hun budget in. Alleen op de Centrale Bibliotheek aan de Oosterdokskade wordt in 2012 al 500.000 euro gekort. Vanaf 2013 moet daar een som van een miljoen euro per jaar worden uitgespaard.

In de verschillende stadsdelen loopt het bedrag dat bezuinigd moet worden flink uiteen. De vijf bibliotheken in Amsterdam West, waartoe de Spaardammerbuurt behoort, worden het zwaarst getroffen. Zij zien 33 procent van hun budget verdwijnen. Om de kosten te drukken, overweegt het stadsdeel West nu bibliotheken op te doeken of te verkleinen. Vooral de toekomst van de Spaarndammerbieb, met 2.274 leden de kleinste in het stadsdeel, is onzeker.
Bezuinigingen bibliotheken
- De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) moet 4,5 miljoen euro bezuinigen
- Op de Centrale Bibliotheek bij het Centraal Station wordt dit jaar 500.000 euro gekort
- Vanaf 2013 loopt die bezuiniging op naar een miljoen euro per jaar
- Vestigingen in de verschillende stadsdelen raken gemiddeld tien procent van hun budget kwijt
- De vijf bibliotheken in stadsdeel Amsterdam West worden met 33 procent het zwaarst getroffen
- Voor de vestiging Spaarndammerbuurt dreigt (gedeeltelijke) sluiting
Als het aan bewonersgroep Behoud de Spaarndammerbieb ligt, komt het zover niet. Sinds het voorjaar van 2011 voert een clubje van twaalf liefhebbers actie om de bibliotheek in hun buurt te redden. “De bieb is een laagdrempelige, verbindende factor in onze buurt. Veel mensen hier hebben het niet breed of kampen met een taalachterstand. Zij moeten zich op deze plek kunnen blijven ontwikkelen,” vindt Lia Beetstra, actievoerder van het eerste uur.

Volgens Beetstra is het belangrijk dat mensen terecht kunnen bij een bibliotheek bij hen in de buurt. “Er komen hier veel ouderen gezellig hun krantje lezen. Voor die mensen is een verder weg gelegen bibliotheek bezoeken een lastige onderneming.” Ze begrijpt niet waarom juist haar bieb moet sneuvelen. “De Spaarndammerbieb huist in een goedkoop pand, dat bovendien al helemaal is afbetaald. Wat levert wegbezuinigen dan op, vraag ik me af.”

Ook OBA-directeur Hans van Velzen zou de Spaarndammerbieb het liefst sparen. “Maar”, zo zegt hij, “de realiteit is nu eenmaal dat we moeten bezuinigen. En bezuinigingen die je nergens voelt, die bestaan niet.” Dat deze bibliotheek misschien moet sluiten, heeft volgens Van Velzen alles te maken met de manier waarop er gebruik van wordt gemaakt. “De vier andere bibliotheken in West worden beter bezocht of meer evenredig door de jeugd en volwassenen gebruikt. In de Spaarndammerbieb is ongeveer tachtig procent jeugdlid,” zegt de bibliotheekdirecteur. Zoals het er nu naar uitziet, zal het filiaal aan de Spaarndammerstraat deels behouden blijven. “We doen onze uiterste best om in ieder geval de jeugdafdeling overeind te houden,” aldus Van Velzen.

Foto: Gidi Heesakkers
Foto: Gidi Heesakkers

Bibliothecaressen Klok en Van der Kroon nuanceren het percentage van tachtig procent dat Van Velzen noemt. Het afgelopen jaar leende de Spaandammerbieb 22.877 jeugdboeken uit en 19.760 boeken voor volwassenen. Klok: “Op 31 december 2011 hadden we 775 jeugdleden tot en met twaalf jaar. In de leeftijdscategorie twaalf tot en met achttien jaar waren dat er 441. Daar tegenover staan 911 volwassen leden. Dat we hier bijna alleen maar jonge mensen over de vloer krijgen, klopt dus totaal niet.”

De dames weten dat hun bieb de kleinste is, maar het is toch zeker ook de fijnste. “Het is ons niet duidelijk waarom nu net wij weg moeten”, zegt Van der Kroon. “Dit is een heel afgesloten buurt, dat is altijd zo geweest. De bewoners hier verlaten de wijk niet graag,” meent Klok.

Beetstra van de bewonersgroep is bang dat ze straks toch echt naar een andere bibliotheek zal moeten. “Door de deelraad West worden we niet gekend als overlegpartner. De PvdA staat achter ons, maar voor GroenLinks en de VVD is de Spaarndammerbieb niet heilig.” In maart komt de stadsdeelraad bijeen om over het lot van de bibliotheken te praten. Nog voor de zomer valt er een beslissing. Beetstra: “We laten het er niet bij zitten, hoor. We blijven actievoeren.” Klok en Van der Kroon juichen dat toe. “Het zou ongelooflijk jammer zijn als zo’n gezellige bibliotheek weg moet. Lust je een bakje koffie? Ga lekker zitten!”

zondag 22 januari 2012

VERSLAG BEWONERSAVOND OVER BIBLIOTHEEKWERK in STADSDEEL WEST

Datum: 14 december 2011, 19.30 – 21.30 uur
Locatie: MC Theater Polonceaukade 6, Amsterdam



Aanwezigen
dhr. G. Lambriex, portefeuillehouder Cultuur Stadsdeel West
dhr. H. van Velzen, directeur Openbare bibliotheek Amsterdam (OBA)
dhr. F. Meijer, vm. directeur bibliotheek Rotterdam
Medewerkers stadsdeel en OBA
Circa 40 betrokkenen, bewoners

Voorzitter
dhr. H. Huijssoon


1. Opening
Dhr. Huijssoon (Hans) is als onafhankelijk voorzitter gevraagd om vanavond de discussies te leiden. Hij heet de bewoners, waarvan veel uit de Spaarndammerbuurt en overige gasten hartelijk welkom. Er zijn circa veertig bezoekers waarvan een aantal het actiebord Red de Bibliotheek dragen.

Ieder wordt verzocht zijn of haar naam en mailadres achter te laten op de presentielijst voor de ontvangst van het verslag van deze avond en voor informatie over de bespreking en besluitvorming in het DB, de daarop volgende inspraakmogelijkheid voor bewoners en de besluitvorming in de Stadsdeelraad.
De agenda voor vanavond luidt:
1. Presentatie door dhr. Meijer
2. Reactie OBA, dhr. Van Velzen en Stadsdeel West, dhr. Lambriex
3. Reacties, vragen, suggesties bewoners
4. Afsluiting door de voorzitter

Het gaat vanavond over de filialen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in het Stadsdeel West. Het Dagelijks Bestuur (DB) van stadsdeel West heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat in Amsterdam West structureel één miljoen euro wordt bezuinigd op bibliotheekwerk.


Dhr. Meijer, voormalige directeur van de Centrale Bibliotheek Rotterdam, is gevraagd om de werkgroep Scenario-ontwikkeling te leiden. De werkgroep bestond uit medewerkers van de Openbare Biblitoheek Amsterdam (OBA) en stadsdeel West.
Na de toelichtingen van dhr. Meijer, dhr. Van Velzen en dhr. Lambriex zal dhr. Huijssoon eventuele onduidelijkheden nog laten toelichten. Daarna krijgt ieder de gelegenheid om vragen te stellen of suggesties te doen.

2. Presentatie door de heer Meijer
Dhr. Meijer heet ieder welkom. In Rotterdam werkte hij als directeur van de Centrale Bibliotheek, die een netwerk van 25 filialen telde. De OBA telt 28 filialen. Aan de hand van sheets gaat dhr. Meijer in op de ligging en spreiding van de bibliotheekfilialen waar bewoners uit het Stadsdeel West gebruik van maken. De Centrale Bibliotheek in Amsterdam is sinds 07-07-2007 (7-7-7) gevestigd langs de Oosterdokskade.

Bij de sheet met afstanden tussen de onderlinge filialen wordt vanuit de zaal opgemerkt dat de afstand tussen de Spaardammerweg en de locatie in de Staatsliedenbuurt geen 1150 maar circa 1750 m is. De afstanden zoals aangegeven op zijn sheet zijn hemelsbreed gemeten, aldus de heer Meijer. Voordat sprake was van de bezuiniging op het bibliotheekwerk, was al sprake van het plan om De Hallen, de voormalige tramremise, als ontwikkelingslocatie voor de Kinkerbuurt te gaan gebruiken. Dhr. Meijer heeft bij de beoordeling van de locaties ook gelet op de bereikbaarheid voor de circa 30 basisscholen in het stadsdeel. Hem is gevraagd om meerdere scenario’s op te stellen; uiteenlopende ideeën om in 2014 structureel één miljoen euro te bezuinigen op het bibliotheekwerk in Amsterdam West.

Sinds juni 2011 is gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende scenario’s. De bijeenkomst van vanavond vindt plaats om bewoners te horen over die scenario’s.
De scenario’s worden met eventuele aanpassingen naar aanleiding van vanavond, voorgelegd aan het DB. Daarna volgt een formele inspraakprocedure en zal het DB haar besluit ter besluitvorming voorleggen aan de Raad.

Bij het opstellen van de scenario’s is gelet op:
- de ligging van de filialen ten opzichte van elkaar, de Centrale Bibliotheek en scholen
- de grootte en bereikbaarheid van de individuele filialen
- de populariteit (Ledenaantal, bezoekersaantal, gemiddelde verblijfsduur, etc.
- de functies (het huidige gebruik)
- welke doelgroepen vooral van belang zijn (vnl jongeren, ook senioren)
- de bezuiniging per scenario

Dhr. Meijer voegt hieraan toe dat het rapport Red de Spaarndammer Bibliotheek zeker niet onopgemerkt is gebleven.


Dhr. Meijer geeft een toelichting bij de opgestelde scenario’s:

Scenario 1:
voor het filiaal in de Spaarndammerbuurt een jeugdpunt laten terugkomen in een nieuwe goedkopere locatie, eventueel in de nieuwe Houthavens en de locatie Bos en Lommer sluiten. In de Kolenkitbuurt kan dan juist een jeugdpunt worden geopend. Dit scenario levert een totaalexploitatie op van €1,9 miljoen euro op.
Scenario 2: hierbij blijven de filialen in de Staatsliedenbuurt en die langs het Mercatorplein in tact. Het filiaal Spaarndammerbuurt wordt beperkt tot een jeugdpunt, het filiaal in de Kinkerbuurt wordt verplaatst naar de Hallen en het filiaal Bos en Lommer wordt verkleind en beperkt tot een jeugdpunt. Totaalexploitatie €2,3 miljoen.
Scenario 3: de filialen Bos en Lommer, Staatsliedenbuurt en Spaarndammerbuurt blijven in tact maar de filialen Staatsliedenbuurt, Mercatorplein en filiaal Bos en Lommer worden een stuk verkleind, Kinkerbuurt verplaatst naar Hallen. Dit levert een exploitatie op van €2,7 miljoen.
Scenario 4: alle filialen sluiten en in de Hallen en langs het Mercatorplein grotere filialen openen, in combinatie met kleine uitleenpunten bij scholen, multifunctionele centra of andere centrale kleine plekken, gericht op de doelgroepen. Dit levert een exploitatie op van €2,2 miljoen.
Scenario 5: dit scenario is zo ‘wild’ dat niet is doorberekend wat het financiele resultaat zou zijn. Dhr. Meijer licht hem wel toe: ieder filiaal inrichten met een bepaald profiel of doelgroep. Dus een filiaal voor ouderen, een filiaal voor jongeren, één voor alleen uitlenen: ieder filiaal specialiseren of uitsorteren op functies. Vanuit de zaal worden verschillende verontwaardigde reacties gegeven. De bewoners vinden dit geen reëel scenario. Dhr. Meijer bevestigt dat dit scenario ongewenst is en stemt ermee in om hier geen tijd meer aan te besteden.
Scenario 6: alleen de filialen Bos en Lommer en de Hallen in tact houden, met in het achterhoofd dat de Centrale Bibliotheek nu al veel bezoekers uit de wijken trekt. Dit levert een totaalexploitatie van 2,4 miljoen euro op.
Scenario FM (het door dhr. Meijer geadviseerde scenario): het filiaal Bos en Lommer verkleinen door de oppervlakte te beperken en eventueel te verplaatsen naar de begane grond, met behoud van alle functies, omdat het filiaal Bos en Lommer het drukst bezochte filiaal is in Amsterdam West en het op één na drukst bezochte in Amsterdam als geheel.

-> Het filiaal Spaarndammerbuurt een inwonende partner laten zoeken en de functies vooral richten op 0 – 14-jarigen, omdat dit filiaal aanzienlijk minder bezoekers krijgt dan andere filialen.
-> Het filiaal in de Kinkerbuurt laten verhuizen naar de Hallen, wat in principe budgettair neutraal is en dient te gebeuren.
-> De filialen Mercatorplein en Staatsliedenbuurt ongewijzigd handhaven.

De in drie filialen voorgestelde veranderingen vergen behoorlijke vervolgacties. Dit advies haalt op €3 ton na de beoogde bezuinigingstaakstelling. Dit scenario wordt door de heer Meijer geadviseerd.
Dhr. Meijer wordt bedankt voor zijn toelichting.




3. Reactie OBA (Hans van Velzen) en Stadsdeel West (Godfried Lambriex)
Dhr. Van Velzen krijgt het woord voor zijn visie als directeur OBA. Dhr. Van Velzen meldt dat de OBA voor heel Amsterdam gesprekken voert met subsidiënten over de financiering. Stadsdeel West bezuinigt 30% op bibliotheekwerk. Andere stadsdelen bezuinigen gemiddeld 10%.
De OBA en het Stadsdeel West willen de kwaliteit van het aanbod en de spreiding zoveel mogelijk behouden

Een bezoeker vraagt of hierbij geen rekening is gehouden met de 2000 nieuwe woningen in de Spaarndammerbuurt. Er wordt geantwoord dat dit geen effect heeft op het scenario FM.
De OBA is een voorstander van scenario FM, omdat daarbij de bibliotheekvoorzieningen zo goed mogelijk in stand worden gehouden.

Portefeuillehouder Lambriex krijgt het woord. Hij is blij met de grote opkomst voor deze avond en met het terugzien van mensen, die hij eerder over het bibiotheekwerk hoorde of sprak. Zoals maanden geleden is afgesproken, worden vanavond de scenario’s en oordeelsvorming van de OBA en het Stadsdeel hier besproken, zodat de vragen en suggesties van inwoners gehoord zijn, voordat er een voorstel voor het DB wordt opgesteld. Betreffende het besluitvormingsproces vult hij aan dat hij rond de kerst nadenkt over zijn voorstel dat hij vervolgens aan het DB en aansluitend aan de stadsdeelraad gaat voorleggen. Ook komt er formele inspraak voor bewoners.
Een bezoeker vraagt waarom in de overige stadsdelen op bibliotheekwerk 10% wordt bezuinigd en in West 30%? Het antwoord op die vraag volgt bij agendapunt 4.

Dhr. Lambriex meldt dat sinds juni 2011 is overlegd over mogelijke bezuinigingsmaatregelen. De nu voorliggende scenario’s wil hij beoordelen op basis van het gebruik van de huidige locaties en functies. Hij vindt “laten lezen” en het aantrekkelijk maken van boeken een kerntaak van een bibliotheek. Het behoud van functies die ver afstaan van die kerntaak, kunnen volgens de portefeuillehouder eventueel naar rato minder prioriteit krijgen binnen het bibliotheekwerk. De portefeuillehouder kiest bij voorkeur voor het behoud van spreiding van locaties in de wijk, bereikbaarheid, het aanbod voor jeugd en de aandacht voor veiligheid.

Vooralsnog gaat zijn voorkeur uit naar scenario FM, waarbij de locaties Bos en Lommer en Staatsliedenbuurt open blijven en de locatie Spaarndammerbuurt een jeugdpunt wordt. Met dit scenario wordt structureel circa € 700.000,- bezuinigd, dus moeten er nog andere maatregelen gevonden worden om nog € 300.000,- structureel te bezuinigen. Hij denkt dat dat kan. Hij denkt hierbij aan een beperking van de functies in het filiaal Bos en Lommer en aan het terugbrengen van het filiaal Spaarndammerbuurt tot een jeugdpunt. Hij wil afwegen wat kernfuncties van een bibliotheek zijn en welke voorzieningen ook elders kunnen worden opgevangen. Zo wil hij op vijf locaties een filiaal open houden, focussen op de doelgroep jeugd en op een selectief productenaanbod van de OBA, door te gaan benoemen welk aanbod verder afstaat van de OBA-kerntaken. Zo wil hij blijven zorgdragen voor locatiespreiding en een kwalitatief goed aanbod in de individuele filialen.





4. Reacties, vragen, suggesties bewoners

Dhr. Huijssoon bedankt de heren Van Velzen en Lambriex voor hun toelichtingen. De bezoekers krijgen nu de gelegenheid om via een zaalmicrofoon te reageren.
Dhr. M. Wouthuizen, voorzitter van de organisatie ANBO West, krijgt als eerste het woord.
Hij meldt dat veel ouderen, met name leesgroepen, gebruik maken van een bibliotheek.
Hij is geschokt over dat op bibliotheken in overige deelgebieden in Amsterdam 10% wordt bezuinigd op die in West 30%. Hij vraag wat de portefeuillehouder hierover kan zeggen. De uitspraak van de portefeuillehouder dat hij tijdens de kerst wil nadenken over de invulling van € 300.000,- bezuiniging, die niet via een scenario behaald wordt, schept bij dhr. Wouthuizen verwachtingen.

Dhr. Lambriex antwoordt op de laatste opmerking, dat hij met de Stadsdeelraad heeft afgesproken dat hij die tijd nodig heeft om te denken en consulteren over hoe 1 miljoen euro bezuinigd kan worden, voordat er contractueel zaken worden gedaan. Het is een groot en belangrijk besluit, waarvoor voldoende politiek draagvlak nodig is.

Wat eventuele verwachtingen betreft, verwijst hij naar het duidelijk toegelichte proces en zijn beoordeling van de scenario’s.

Hij plaatst een kanttekening bij het bezuinigingspercentage voor andere wijken. Na de bezuinigingen geeft stadsdeel West in verhouding nog het meeste uit aan bibliotheekwerk, terwijl haar inwoneraantal in verhouding niet hoger is.

Dhr. Huijssoon vraagt dhr. Van Velzen hoe zich dit verhoudt tot de rest van de stad? Dhr. Van Velzen meldt dat de genoemde 10% een gemiddelde is. In de centrale stad moet 7 % bezuinigd worden. Er is wel sprake van een gelijke verspreiding van de bezuiniging. Er wordt uitgegaan van 36.000 inwoners per gemiddeld filiaal. In West zijn in verhouding hogere kosten door bij voorbeeld de grote en dure locatie waarin het filiaal Bos en Lommer gevestigd is. Dit is een bewuste keuze maar ook een blok aan het been. Dhr. Van Velzen meldt dat het bibliotheekaanbod in West vergelijkbaar blijft met het aanbod in de overige stadsdelen.
Dhr. A. Galac, inwoner van Bos en Lommer, noemt dat hij niet weet in hoeverre er een stap terug moet worden gezet maar hij vindt het goed om de filialen te behouden in ruimten met een lagere huurprijs.
Hij vindt het ook goed dat in een bibliotheek wel boeken kunnen worden geleend maar geen kranten en tijdschriften en kranten kunnen worden gelezen. Dit is volgens hem veelgoedkoper. Hij adviseert om het reserveren en lenen van boeken in alle bibliotheken in West te regelen via internet.

Dhr. Van Velzen bevestigt dat goedkopere en kleinere huisvesting zoeken een goede maatregel is. Die maatregel levert in Zuidoost ook een belangrijke bezuiniging op.
Dhr. Van Velzen vindt het niet goed om te bezuinigen op functies als studeren of kranten en tijdschiften lezen.

Mw. L. Beetstra, bewoner, vindt het erg jammer dat dhr. Van Velzen het boekje niet in onvangst wilde nemen Het gaat om het boekje dat is gemaakt naar aanleiding van een enquette onder bewoners.
Zij vindt het jammer dat er zo weinig belangstelling is voor de betrokkenheid uit de buurt.

Dhr. Meijer antwoordt dat hij het boekje ontving voor dhr. Van Velzen, omdat hij de logische ontvanger is. Dhr. Lambriex zegt dat hij het rapport met belangstelling ontving.
Mw. L. Beetstra, bewoner, leest de opmerking van een mede buurtbewoonster, die door haar verslechterde gezondheid niet aanwezig kan zijn: “Zeker voor degenenen die aan bed gekluisterd zijn, oud en ziek of gehandicapt, is een bibliotheek belangrijk.”
Mw. Beetstra vult hierop aan dat het jammer zal zijn als door het sluiten van een bibliotheek, ouderen en jongeren niet meer zelfstandig naar een bibliotheek toe kunnen. Zij vraagt hier rekening mee te houden.
Dhr. Meijer antwoordt dat bij de gevoerde discussies al is betrokken dat er maatregelen voor senioren nodig zijn, een aantal belendende maatregelen, voor wat mw. Beetstra bedoelt. Die noodzaak is meegenomen in scenario FM. Dhr. Van Velzen noemt de bestaande voorzieningen: boeken aan huis, eens in de 2 tot 3 weken en daarnaast een aantal bibliotheekvoorzieningen in een aantal verzorgingstehuizen. De bedoeling is volgens dhr. Van Velzen, dat die ook worden opengesteld voor overige ouderen.
Mw. J. Kraay, lid bibliotheek, noemt dat zij twee verhuizingen ziet aankomen en noemt dat de stad slecht is in het voorzien van verhuiskosten. Zij vindt de locatie Bos en Lommer ook te groot. De huidige plek vindt zij een specifieke locatie. Een verhuizing kost veel. Over de tweede verhuizing, die naar De Hallen, noemt ze dat het inrichten volgens haar meer dan een miljoen kost.
Mw. Kraay begrijpt niet dat nu bij die twee verhuizingen geen kosten staan.
Dhr. Meijer bevestigt dat verhuisbewegingen duur zijn. Het zijn volgens hem wel eenmalige kosten om jaarlijks te kunnen bezuinigen. Die eenmalige kosten worden frictiekosten genoemd. Voor die frictiekosten moet een oplossing worden gezocht, zodat er structureel kan worden bezuinigd.
In de desbetreffende OBA-plannen staat dat de verhuizing naar de Hallen ‘budgettair neutraal’ mogelijk is. Die verhuizing staat los van de bezuinigingstaakstelling en gaat sowieso door. Dhr. Van Velzen bevestigt dat dit net besloten is. Er is een huurcontract dat met ingang van 2013 ingaat.
Mw. W. Jobels Bruggeman vraagt of dhr. Meijer er rekening mee heeft gehouden dat de Zeeheldenbuurt en De eilanden bij de Spaarndammerbuurt horen? En dat in de Spaarndammerbuurt voor 2014 2.000 woningen worden gebouwd bij de Houthaven
Dhr. Meijer antwoordt dat hij is geïnformeerd over de 2.000 nieuwe woningen en de omvang van de Spaarndammerbuurt en Houthavens. Hij noemt dat uiteindelijk het beste is om nu in de bestaande omgeving, in de Spaarndammerbuurt, een verkleinde locatie te handhaven. Dit kan op langere termijn, als de Houthavens een volwaardige wijk worden, opnieuw worden bezien.

Mw. Jobels Bruggeman vraagt of er inderdaad niet bezuinigd wordt op de bibliotheek in de Staadsliedenbuurt?
Dhr. Meijer antwoordt dat de filialen Staatsliedenbuurt en Mercatorplein beiden voorbeeldfilialen zijn wat het aanbod en de bezoekers betreft. Het zou dom zijn als die veranderd worden.
Mw. A. van de Storm, bewonerscommissie, vraagt over de Spaarndammerbuurt of daar rekening is gehouden dat sinds 7 jaar steeds woningen gesaneerd worden en dat daardoor steeds veel woningen leeg stonden? En dat de Spaarndammerbuurt pas nog een Vogelaarbuurt was? Zij heeft er geen woorden voor dat hier op een bibliotheek wordt bezuinigd. Zij is verontwaardigd. Sociale woningbouw vindt men belangrijk, het niveau van de wijk moet omhoog en er moet meer differentiatie komen onder de bewoners. Zij heeft geen woorden voor de voorgestelde bezuiniging in deze wijk.
Dhr. Meijer antwoordt dat dit oordeel niet alleen zijn mening is. Bij de beoordelingen is gezien dat het aantal bewegingen en bezoekers in dit filiaal nogal laag is en dat een aantal functies makkelijk kunnen worden verplaatst naar de Centrale bibliotheek.
Dhr. Huijssoon benadrukt dat werd genoemd dat het bezoekersaantal van de bibliotheek in de afgelopen jaren afnam doordat de helft van de woningen leegstond. En dat de buurt nu moet verbeteren, maar door de bezuiniging op de bibliotheek minder aantrekkelijk wordt voor nieuwe bewoners.
Dhr. Meijer antwoordt dat er nu moet worden gefocust op nu tot 2014. Als zoals mw. Van de Storm verwacht, het bezoekersaantal groeit en meer functies gewenst zijn, kan opnieuw worden gekeken naar de omvang en functies van dit filiaal. Vooralsnog is de doelgroep beperkt en moet hiernaar worden gehandeld.
Mw. A. Kuiper, bewoner Spaarndammerbuurt, concludeert dat er niets verandert voor de filialen Mercatorplein en Staatsliedenbuurt omdat die goed functioneren. Maar eigenlijk kan iedereen een beetje inleveren. Als het huurcontract voor het filiaal Spaarndammerbuurt nog niet is opgezegd en in de Kinderbuurt ook wat wordt ingeleverd, kan dat?
Dhr. Meijer antwoordt dt hij principieel tegen de kaasschaafmethode is omdat dit geen principiele keuze zou zijn.
Dhr. R. van de Wetering meldt dat hij sinds april in de buurt actie heeft gevoerd en dat dit 200 nieuwe leden erbij opleverde. Hij is tegen een beperking van het filiaal Spaarndammerbuurt tot functies voor één doelgroep. Dit heeft weinig zin volgens dhr. Van de Wetering. Een inwonende partner zou volgens hem eventueel kunnen. Hij is niet voor verhuizen uit de Spaarndammerstraat omdat dit een leemte zou geven in het winkelgebied en de bibliotheek zou de loop naar de bibliotheek missen vanaf de winkels. Juist voor ouderen is die bereikbaarheid belangrijk. Naar de Centrale Bibliotheek reizen kost veel moeite. Er moeten veel wegen overgestoken worden en er is op die route veel druk verkeer. Het huidige filiaal geeft ook aanzien aan het winkelgebied.
Dhr. Huijssoon vraagt dhr. Meijer of 60+-ers niet meer terecht kunnen in de bibliotheek Spaarndammerbuurt, als daar wordt gefocust op 0-14 jarigen?


Dhr. Meijer bevestigt zijn advies om daar het accent in de functies op die voor 0-14 jarigen te leggen. Hij noemt dat er keuzes moeten worden gemaakt. 0 – 14 Jarigen zijn minder mobiele kinderen die een filiaal in de directe omgeving het meeste gebruiken. Andere mensen hebben meer mogelijkheden om een filiaal in een andere buurt te bezoeken.
Dhr. Van Velzen noemt dat circa 80% van de huidige gebruikers daar jeugdigen zijn. Laten we die functie dus in stand houden. Andere doelgroepen kunnen daar wel blijven bestellen.
Mw. M. Steekelenburg, frequente bezoeker van filiaal Spaarndammerbuurt voor de kranten en boeken en onderzoeker van beroep, merkt op dat zij in de presentatie concrete cijfers mist. Zij mist ook een omschrijving van wat er met een jeugdpunt wordt bedoeld. Zij vraagt of moeders die een schriftelijke cursus Nederlands willen volgen, straks bepaalde boekjes voor zichzelf niet meer in de eigen wijk kunnen lenen? De buurt is gemengd samengesteld en kent een behoorlijk percentage laag opgeleide inwoners. Moet juist hier de kans verdwijnen om een buurtkrant, Echo of Parool te lezen? En kunnen docenten en vrijwilligers die Nederlandse taalles geven met een dergelijke mevrouw straks niet meer naar een buurtpunt om die boekjes in te zien?

Daarbij noemt mw. Steekelenburg dat de route naar de Centrale Bibliotheek een drukke route is. Ze noemt ook de stukjes in de kranten over hoe moeilijk het is en hoeveel energie het kost om vanaf de Spaarndammerbuurt naar het centrum te komen.
Mw. Steekelenburg vraagt of vage benamingen kunnen worden geconcretiseerd. Zij kan nu geen goede beoordeling maken.
Dhr. Meijer antwoordt dat mw. Steekelenburg als onderzoeker deskundiger is dan hij. Hij heeft geen heeft onderzoek uitgevoerd. Hij gebruikte cijfers uit jaarverslagen van de desbetreffende bibliotheken. Die spreken volgens dhr. Meijer boekdelen over de bezoekersaantallen en de gemiddelde verblijfsduur van bezoekers.
Mw. Steekelenburg antwoordt dhr. Meijer dat die cijfers geen onderzoeksgegevens zijn. Zij kan zien welke bezoekers er komen werken of lezen. Dat wordt volgens mw. Steekelenburg niet geteld. Terwijl werken een totaal andere functie heeft dan boeken lenen.
Mw. E. Schoen, regiohoofd OBA Spaarndammerbuurt, meldt dat er nauwkeurig wordt bijgehouden welke bezoekers werken, lenen of tijdschriften lezen. Mw. Schoen meldt dat er sinds circa 30 jaar een speciale afdeling is met een collectie voor ouderen in de Bogt/ Westerbeer. Zij suggereert om te bespreken of die collectie kan worden ververst of vergroot. Daar waar het gebruik veel minder is, vindt zij begrip voor een bezuiniging terecht.
Het filiaal Spaarndammerbuurt is inderdaad het minst dure filiaal, maar ook de duurste als je de kosten omslaat naar het aantal bezoekers.
Dhr. Meijer meldt dat de Centrale Bibliotheek aan postcodes ziet dat daar bezoekers uit alle delen van de stad komen.

Een bezoeker merkt hierbij op dat het erg druk is in de Centrale Bibliotheek en dat daar bijna alleen studenten komen.
Dhr. Van Velzen bevestigt dat onder ‘volwassenen‘ bezoekers van 18 jaar en ouder vallen. En dat kunnen ook studenten zijn.
Mw. Steekelenburg zag bij een scenario dat de huisvesting van filiaal Spaarndammerbuurt ‘in eigendom’ is. Zij vraagt wat dat betekent.
Dhr. Van Velzen antwoordt dat dit pand in eigendom van de Stichting OBA is. Die stichting heeft bepaalde eigendommen.
Mw. Steekelenburg vraagt welke gevolgen dat heeft.
Dat is volgens dhr. Van Velzen eigenlijk weinig. De Stichting OBA draagt hierbij zelf de onderhoudskosten. Dhr. Huijssoon merkt hierbij op dat het niet handig is om vanavond tijd te besteden aan een toelichting op dit soort exploitatiekosten.
Een bezoeker vraagt of is nagedacht over het vergroten van inkomsten, in plaats van alleen bezuinigen. Dus over een creatieve wijze waarop de OBA-begroting sluitend kan worden gemaakt. Hij denkt dat het leegstaande GAK-gebouw goedkoper is, los van de frictiekosten.
Dhr. Meijer antwoordt dat er veel belangstelling is om dit gebouw te gaan gebruiken voor starterswoningen.
Dhr. Meijer heeft geen concrete ideeën geinventariseerd om de inkomsten te vergroten.
Dhr. Van Velzen meldt dat de OBA op een aantal manieren extra inkomsten gaat genereren. Er zijn kostenstijgingen die worden opgevangen door een contributieverhoging. De contributie was iets beneden het landelijke gemiddelde. Met ingang van 1 januari a.s. wordt ook een ander tarievensysteem ingevoerd. Dan wordt internet alleen toegankelijk voor degenen die een gebruikerspad hebben, dus lid zijn. Daarnaast worden kostenbesparingen gerealiseerd door gezamenlijke activiteiten en het delen van kosten met inwonende partners.
Dhr. Lambriex meldt over het voormalige GAK-gebouw dat dit geen gemeentelijk eigendom is en bovendien een dure locatie is. Er zijn meerdere alternatieve locaties waarvan de huurprijs misschien lager is dan de huidige huur- of huisvestingskosten per bibliotheekfiliaal. Dhr. Lambriex benadrukt dat hij nog niet tevreden is met het huidige bezuinigingsresultaat. Misschien is het mogelijk om meer op huisvestingskosten te bezuinigen.
Dhr. Lambriex zal ook gaan uitwerken wat je wel en niet aanbiedt vanuit een bibliotheek. Wellicht zijn er combinaties mogelijk. Los van hoe belangrijk het is dat vrouwen en moeders huis uit komen en taallessen volgen, kan je je afvragen wie of waar je dat laat doen. Dit gesprek wordt nu tussen stadsdeel en OBA gevoerd.
Kranten lezen of internetten in een jeugdbibliotheek zou volgens hem misschien kunnen.
Dhr. Lambriex begrijpt de genoemde zorgen. Er moet worden bezuinigd dus de situatie zal er niet beter op worden. Er wonen nu ook mensen verder weg, dan de getoonde afstanden tussen de huidige filialen. In het stadsdeel West wil men het voorzieningenniveau op pijl houden maar soms moet iets verder gefietst worden of met tram gereisd worden.

Dhr. M. Abma, bewoner Spaarndammerbuurt, vraagt of het Stadsdeel West het VNG-rapport kent over convenanten en over functies met betrekking tot bibliotheken. Volgens dhr. Abma noemt de VNG hierin dat je bij bezuinigingen van meer dan 15% je kan afvragen of er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Hij verzoekt de portefeuillehouder om zich hierin te verdiepen. Dhr. Abma begrijpt niet dat het Stadsdeel West 30% moet bezuinigen. Bij zijn verdieping in de achtergronden kwam hij een integraal ontwikkelingsplan tegen. Hij noemt dat bij het halveren van de bibliotheek Bos en Lommer, de kwaliteit van de winkelstraat weer omlaag gaat. Die bibliotheek halveren nadat het buurthuis en andere openbare instellingen zijn geschrapt en nu er een tunnel is zonder luchtzuivering, vindt hij eigenlijk niet reëel. Hij vraagt of het Stadsdeel kan bepleiten dat er elders bezuinigingen worden gehaald.
De portefeuillehouder denkt ook, op basis van antwoorden van mensen die betrokken zijn bij bibliotheken en op basis van de analyse, dat er ruimte is voor een stukje functiebehoud. Als dat niet zo is, moet in de bestaande structuur plaats voor die functies gezocht worden. Het Stadsdeel West moet een buurt met sociale voorzieningen zijn die goed gebruikt worden. Dus met kwaliteit, het moet niet alleen om de aanwezigheid gaan.
Een bezoeker vraagt wat de politieke opvatting is ten opzichte van de kwaliteit en diversiteit van de Spaarndammerbuurt en of rekening wordt gehouden met de 200 nieuwe leden van de bibliotheek Spaarndammerbuurt.

Dhr. Lambriex antwoordt dat in delen van de buurt, met name met de renovatie van de cooperatiewoningen, grote stappen vooruit zijn gezet. . Vanuit de zaal wordt hierbij opgemerkt dat de huidige bewoners juist nu zo bang zijn voor een terugval.
De tunnel voor doorgaand verkeer is er nog niet. Dhr. Labriex noemt hierover dat in andere delen van het stadsdeel offers worden gebracht om de woningbouw in de Houthaven mogelijk te maken. In de huidige economische situatie moet fors bezuinigd worden. In deze situatie probeert hij keuzes te maken, waarbij het gaat om het zoveel mogelijk vrij houden van begrotingsgeld voor welzijn, veiligheid en cultuur. De keuze om te bezuinigen op bibliotheekwerk is mede gebaseerd op een vergelijking met de rest van de stad. Het zou moeten kunnen. Een structurele bezuiniging van 1 miljoen euro moet haalbaar zijn. Hierbij wil de portefeuillehouder ook rekening houden met voorzieningen voor niet mobiele mensen. Hij gaat er wel vanuit dat met de stijging van de kwaliteit in de wijk, het aantal inwoners dat mobiel is gaat stijgen.
Mw. N. Breedveld van het platform Zeeheldenbuurt hoorde dat voor een bibliotheekfiliaal dat eigendom is van de gemeente, een toegankelijkheidskeurmerk is aangevraagd. Zij is er bang voor en bijna zeker van, dat de centrale bibliotheek niet toegankelijk is. Zij wil meegeven dat ouderen en minder valide mensen een bibliotheek hard nodig hebben. Zij noemt dat wordt gewerkt aan een uitbreiding van de woonservice.
Mw. M. van Steekelenburg reageert op de uitspraak van dhr. Meijer, dat er vooralsnog wordt uitgegaan van een korte termijnplanning tot 2014. Zij vindt dit een verspilling van geld en wil langetermijn oplossingen en geen geldverkwisting.
Dhr. Meijer antwoordt dat er vanaf juni beperkte tijd was voor de ontwikkeling van scenario’s dus er was geen diepgaand onderzoek mogelijk. De opdrachtgever vroeg om te focussen op haalbare doelen binnen de bestuursperiode. Hij begrijpt de wens van mw. Steekelenburg maar het is volgens hem algemeen bekend dat het nu moeilijk is om op lange termijn vooruit te kijken.
Dhr. Huijssoon vraagt dhr. Meijer of hij met zijn advies een verspilling van geld verwacht. Dhr. Meijer verwacht dit niet..
De portefeuillehouder noemt dat al rekening is gehouden met planvorming op lange termijn. Met de focus op de doelgroep jeugd wordt rekening gehouden met de ontwikkeling van de Houthavenbuurt en de tunnel. De vernieuwende bevolking zal niet meer behoefte aan bibliotheekfilialen hebben maar een vergelijkbare vraag hebben. Hij ziet die nieuwe bewoners ook in staat om op de fiets naar de bibliotheek in de Staatsliedenbuurt te gaan.
Dhr. R. van de Wetering, buurtbewoner, is verbaasd dat dhr. Meijer zegt dat hij geen onderzoek ter plaatse heeft gedaan. Hij noemt dat dhr. Meijer dus de afstand Spaarndammerbuurt – Centrale Bibliotheek niet heeft verkend en niet weet dat er geen fatsoenlijk openbaar vervoer is voor die route. Het grachtenbusje is volgens dhr. Van de Wetering niet goed. Hij vindt goede bereikbaarheid zonder stress van druk verkeer een eerste vereiste voor bezoekers.
Dhr. Meijer antwoordt dat hij op de fiets de afstanden tussen de verschillende locaties heeft verkend.
Dhr. M. Broek schrijft voor de Staatskrant. Hij zag op de kaart van het voorzieningsgebied van de Spaarndammerbibliotheek dat hierop de eilanden ontbreken. Die vallen inderdaad onder het stadsdeel Amsterdam Centrum maar zij zijn in het verzorgingsgebied van de bibliotheek in de Spaarndammerbuurt ingedeeld.
Ten tweede noemt hij de aangenomen motie van de PvdA waarin staat dat bibliotheken in zwakkere buurten moeten worden ontzien. Het opnemen van de filialen Spaarndammerbuurt en BosenLommerplein is volgens hem strijdig met deze motie. Is dit in overweging genomen?
Dhr. Van Velzen antwoordt dat de Centrale Bibliotheek in Amsterdam Centrum sinds 2007 het merendeel van de bewoners van de Spaarndammerbuurt aantrekt. Het plaatje zonder de eilanden klopte dus.
Dhr. Lambriex antwoordt dat hij de PvdA-motie over bibliotheken kent. Op de kaart van het Stadsdeel West ziet hij meerdere zwakke plekken, die hij liever plekken noemt waar nog verbeteringen gewenst zijn, zoals ook het Mercatorplein en de directe omgeving van de Kinkerbuurtbibliotheek. Toch wordt hier weer naar afstanden en spreiding en naar het belang voor de jeugd gekeken. Hij verwijst naar de afweging van belangen, die vanavond al eerder zijn genoemd.
Dhr. M. Abma meldt dat hij het niet eens is met de bewering dat de telling van volwassenen zuiver is. Zijn lidmaatschapskaart uit de Kinkerbuurt is nooit omgezet naar waar hij nu woont, omdat de bibliotheek daar geen belang bij had. Onder de 200 nieuwe leden van de bibliotheek in de Spaarndammerbuurtzijn zitten circa 50 leden die niet nieuw zijn maar nog ergens anders ingeschreven stonden. Zij zijn overgehaald om dit om te zetten, om de statistieken zuiver te krijgen.
Dhr. Van Velzen antwoordt dat met circa 60.000 leden een telling op basis van de postcode de enige mogelijkheid is. Op basis van die postcodegebieden wordt beoordeeld hoeveel bezoekers er uit het eigen of uit een ander verzorgingsgebied komen. Er wordt bevestigd dat niet alle adreswijzigingen verwerkt worden.
Een bezoeker las in de PvdA-motie dat meer kleinschaligheid en terug naar de burgers hoog in het vaandel staat. Met deze motie als voorbeeld, is een bibliotheek die terug moet naar alleen lezen en uitlenen en kritisch kijken naar functies die verder van een bibliotheek afstaan dan nodig?
Dhr. Huijssoon noemt dat de OBA met haar functies veel verder gaat dan de cultuur bevorderen. Daarom kan het zo zijn dat er misschien WMO-geld naar bibliotheken zal gaan. Dhr. Meijer wordt met het oog op de tijd, niet om een reactie gevraagd.
Mw. S. Fatels, bewoner Staatsliedenbuurt, vraagt in aansluiting op de reactie van dhr. Abma, of er geld uit een andere cultuurpotje aan bibliotheken kan worden toegekend, zodat de huidige bibliotheken open blijven? In het mogelijk om anders om te gaan met de exploitatiekosten? Kunnen bibliotheken aantrekkelijker gemaakt worden zodat zij beter bezocht worden? Bibliotheken zijn nu een aantal dagen per week dicht. Misschien kan een andere gebruiker de ruimten dan gebruiken, wat geld opbrengt?
Dhr. Huijssoon antwoord dat een uitwisseling van begrotingsgeld uit cultuurpotjes een puur politieke keuze is.
De portefeuillehouder zou het willen als het kan maar er vond al een integrale afweging plaats en dit is de uitkomst. Hij benadrukt dat die uitkomst een bewuste afweging is. Wie zich hier niet in kan vinden kan de Stadsdeelraad hierover benaderen.
Een bezoeker noemt als mogelijke medegebruiker van een bibliotheekruimte een coffeecorner.




5. Afsluiting door de voorzitter
Dhr. Huijssoon herinnert ieder eraan om zijn of haar mailadres achter te laten op de presentielijst, voor het ontvangen van het verslag van vanavond.

Dhr. Lambriex neemt de reacties van vanavond mee bij het opstellen van zijn voorstel voor het DB en de raad. Hierop volgt voor bewoners en overige belangstellenden een officiële inspraaktermijn om eventuele bezwaren of andere ideeën nog in te brengen. Daarna volgt het besluit door de Stadsdeelraad.
Wie zich vanavond opgeeft voor de ontvangst van het verslag via de mail krijgt ook een aankondiging van de data waarop de besprekingen in de stadsdeelraad plaatsvinden.
Dhr. Huijssoon bedankt ieder voor zijn of haar komst en de reacties op de voorstellen en sluit de bijeenkomst.

-------------

Hier en daar wat slordigheden en onjuistheden in het verslag. Correcties kunnen hieronder worden opgeschreven. Vriendelijk dank alvast, BBBB.